//

ФЕЙК про фейкову сторінку Головнокомандувача ЗСУ Залужного у мережі Twitter – Без Брехні

ФЕЙК про фейкову сторінку Головнокомандувача ЗСУ Залужного у мережі Twitter

Дискредитація перших осіб держави – одна з гілок інформаційної війни, яку рф вела і продовжує вести проти України. Протягом 136 діб війни, ми вже не раз стикалися з фактами фальсифікації пов’язаними з Президентом України Володимиром Зеленським.

Так, ще на початку березня у соцмережах поширився дипфейк (правда, зроблений криво-косо) де очільник держави нібито звертається до громадян та військових із наказом припинити спротив та скласти зброю.

Згодом було декілька вкидів із фальсифікацією документів – наказів, розпоряджень, постанов. То Володимир Зеленський підписував «указ» про запровадження нагороди за звільнення Криму. То Головнокомандувач ЗСУ Генерал Валерій Залужний наказував прибрати байрактари з фронту, бо мовляв їх часто збивають, і перед турецькими партнерами якось незручно.

 

Новий фейк, який поширився днями, теж стосувався пана Залужного. У мережі Twitter з’явилася сторінка Головнокомандувача ЗСУ Залужного. Реєстрація сторінки начебто відбулася ще у січні 2022 року і з того часу має вже 750 підписників, майже 3000 охоплення та 175 твітів. До речі, твіти, які розміщені на даній сторінці носять патріотичний характер, містять повідомлення про успішні бойові дії тих чи інших підрозділів, короткі повідомлення про діяльність Головнокомандувача. Тобто цілком правдоподібна сторінка. За винятком одного моменту…

Як повідомили на офіційній сторінці Генерального штабу ЗСУ у мережі Facebook Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний не має власної сторінки у мережі Twitter. Сторінка, яка зараз з’явилася – фейкова! http://surl.li/biezu

У цьому контексті слід згадати, що буквально за декілька днів до початку війни рф проти України, аналогічним чином у тій же мережі Twitter виник акаунт самого Генерального штабу – теж фейковий. http://surl.li/ckbcq

Загроза таких сторінок, як та, що начебто належить Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному, полягає в наступному. Зараз у суспільстві дуже висока довіра до очільника наших Збройних сил. Чимало військових і цивільних підписані на сторінки Залужного у інших мережах – Facebook і Telegram – користуються і довіряють тій інформації, яка там розміщується. За форматом і змістом фейкова сторінка у Twitter нічим не відрізняється від справжніх у інших вище вказаних мережах. Тобто ступінь довіри до такої сторінки теж буде високий і той, кому зручніше користуватися Twitter – може стати постійним її читачем.

Але в певний момент, через цю сторінку може бути вкинута дезінформація, наприклад, панічного змісту, чи поширитися якась інформація дискредитуючого характеру. І такий вкид буде сприйнятий читачем з високою довірою – бо всі попередні повідомлення не викликали підозри. Така інформація може бути активно поширена, що може викликати певний суспільний резонанс, паніку, призвести до дій, які становлять загрозу життю.

Тож ще раз наголошуємо, що на 136 добу війни варто чітко орієнтуватися в офіційних ресурсах, яким можна довіряти. І слідкувати за повідомленнями фактчекерів, які інформують про подібні фальсифікації.

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version