//

Фейкове оголошення про набір масовки для “передвиборчого мітингу Залужного” – Без Брехні

Фейкове оголошення про набір масовки для “передвиборчого мітингу Залужного”

Російська пропаганда продовжує розкручувати тему політичних амбіцій Головнокомандувача збройних сил України генерала Валерія Залужного та «заколоту генералів», Нагадаємо, що в останні декілька тижнів пропагандисти розгорнули інформаційну атаку на вище військове керівництво ЗСУ, кульмінацією якої стало фейкове відео з нібито виступом Валерія Залужного де він закликає до повалення діючої влади в Україні.

В продовження наративу днями пропагандисти поширили вкид, що нібито на одному із українських сайтів роботи з’явилося оголошення про нібито пошук масовки на мітинг в підтримку Залужного. Про деталі вкиду – далі у матеріалі.

 

Оголошення містить наступний текст: «Набираємо людей для підтримки передвиборчої компанії Залужного. Обов’язки: стояти і вигукувати схвальні гасла. Вимога: бажано мати бойовий досвід або парадну форму. Строго в тверезому стані і високому патріотичному настрої. Важливо: захід відбудеться 21.11. і проходитиме строго державною мовою. Погодинна оплата:  300 гривень / год без плакату. 500 гривень / година з плакатом».

Оголошення підкріплюється картою Києва.

Навіть без перевірки наявності такого оголошення на українських сайтах роботи, а аналізуючи лише текс, можна зрозуміти що – оголошення – недолуга фальсифікація російської пропаганди.

По-перше. Початок оголошення не логічний. «Автори» не повідомляють конкретно куди йде набір – на мітинг, марш, концерт, акцію протесту і т.ін. Говориться узагальнено – для «підтримки виборчої компанії». Але виборча компанія – це не один захід, а комплекс заходів.  Лише в кінці оголошення говориться про певний захід, але про який саме формат йде мова – незрозуміло.

По-друге. Стилістика ти лексика. В оголошенні дивним чином використане декілька разів слово «строго», що є явним русизмом або ознакою автоматичного перекладу. Коректно використовувати слово «суворо».

Так само некоректно в кінці оголошення позначені години: в одному варіанті – це скорочення, проте без крапки, в другому – повне написання слова.

По-третє. Оголошення містить абсолютно некоректне, нелогічне і, по великому рахунку, образливе для військових ототожнення: «бажано мати бойовий досвід або парадну форму». Тобто, за логікою і уявою «авторів» – бойовий досвід дорівнює парадній формі!

Аналогічно слід відмітити і інше принизливе ототожнення: «в тверезому стані і високому патріотичному настрої». Враховуючи, що оголошення розраховано і на військових, то за логікою «авторів» треба наголосити на адекватності стану учасників акції, бо вірогідно здебільшого, вони знаходяться у не тверезому стані.

Ще один технічний момент – оголошення за стилістикою повторює сайт послуг та роботи «Кабанчик». http://surl.li/kgzug

Проте пошукова система ресурсу не знаходить таке оголошення, яке поширюють пропагандисти. Тож воно створене штучно у фоторедакторі.

Четверте і головне. Днями ми викривали вже подібний фейк, який повідомляв, що нібито на вулицях вже роздають листівки-агітки за Залужного. http://surl.li/nfpnn

У викритті ми наголошували:

– вибори в Україні, чи наміри проводити вибори, а з тим і передвиборчу діяльність, яка по закону має розпочатися за 90 днів до виборів – ніхто не оголошував.

– Президент Володимир Зеленський 6 листопада у своєму зверенні заявив, що Україні потрібно значно більше зосередженості на обороні – всім у державі, і особливо на регіональному рівні, у тилових містах, які мають відповідні ресурси для допомоги та підтримки. Він також зазначив, що вибори в Україні — не на часі. http://surl.li/nczud

– Валерій Залужний жодного разу у публічних виступах, чи інтерв’ю не заявляв про якісь політичні амбіції або бажання балотуватися у президенти. Все це – міф створений пропагандою, паралельна реальність створена кремлем для розхитування ситуації в Україні.

Такі вкиди – елементи ІПСО, яку розгорнула росія проти вищого військового керівництва України. Про цілі такої спецоперації та загрози ми писали у матеріалі:  «ІПСО про «заколот генералів» – п’ять прихованих загроз ворожої інформаційної спецоперації». http://surl.li/nczxb

Коротко нагадаємо про загрози:

– дискредитація вищого військового керівництва України,

– провокування недовіри до військових у діючого президента України,

– провокування конфлікту між президентом та військовими та усунення тих чи інших військових посадовців,

– руйнування військових планів та стратегій,

– деморалізація армії, провокування  громадянського  протистояння.

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Брехунець”

//
Exit mobile version