//

Фейкова обкладинка британського щотижневика The New European із карикатурою Зеленського і Далай-лами – Без Брехні

Фейкова обкладинка британського щотижневика The New European із карикатурою Зеленського і Далай-лами

Днями прихильники путіна та кремлівські боти почали розповсюджувати у соцмережах  нібито обкладинку британського журналу The New European із карикатурним зображенням Зеленського та Далай-лами http://surl.li/gnali  На ньому президент України сидить на колінах у духовного лідера. Поряд з ними стоїть із неприховано невдоволеним обличчям стоїть прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак.

Аналогічні пости розповсюджують і колаборанти на своїх телеграм-каналах http://surl.li/gnami

Існування такої обкладинки у британському виданні, де ще й президент України зображений у невигідному світлі  викликає сумніви, адже західні ЗМІ здебільшого підтримують нашу державу. Далі – про це у матеріалі.

 

Передісторія: ситуація, змальована на обкладинці напряму пов’язана із нещодавнім скандалом з Далай-ламою. Тибетський духовний лідер у лютому 2023 приймав 100 маленьких учнів в храмі в Дхарамсалі.

Одного з хлопців, який підійшов з проханням обійняти, Далай-лама цілує в губи. А потім просить посмоктати його язик. Хлопець натомість показав язик та пішов геть. В соцмережах відео з інцидентом стало вірусним. Користувачі засудили вчинок духовного лідера, назвавши його принизливим та огидним.

Пізніше представники Далай-лами перепросили за інцидент, наголосивши, що духовний лідер шкодує про те, що сталось. Відповідно, аналогічна історія відображена на карикатурі, тільки замість хлопця – президент України і доволі принизливий ситуації.

Ми зайшли на офіційний сайт The New European і найперше, на що звернули увагу що це не журнал, а щотижнева газета. Отже, обкладинки вона немає, лише титульну сторінку. Тож тут російська пропаганда припустилась помилки.

На офіційному сайті журналі публікуються титульні сторінки всіх номер, що вже побачили світ. Видання з такою титульною сторінкою – не існує. На фейковій обкладинці з правого боку вказано, що це квітневий випуск. На оригіналах – дата виходу щотижневої газети прописала зліва. Номер фейкової обкладинки – №337. На офіційному сайті №337 вийшов 20 квітня і має вигляд  він зовсім інакший http://surl.li/gnawr  На титулі – світлина Ріші Сунака, який сидить у кріслі.

Саме видання The New European позиціонує себе як проєвропейське – підтримує європейські цінності та політику ЄС. На його шпальтах неодноразово публікувались матеріали, присвячені Україні.

Зокрема, у матеріалі “State of denial” (“Стан заперечення”) http://surl.li/gnbpe, автор наголошує, що вторгнення в Україну зганьбило росію, а російських солдатів відправляють на війну як гарматне м’ясо, таким чином показуючи безглуздя війни та жорстокість російської влади, що вона демонструє не лише щодо України, а й до свого народу.

Ще один матеріал, присвячений українському президенту Володимиру Зеленському. У його особі  автор вбачає непокору народу російським окупантам попри залякування та тероризм http://surl.li/gnbrd Власне, видання, підтримує Україні у війни проти росії і створення такого роду титульних сторінок, як їм приписує російська пропаганда – навряд чи можливе.

Історія з фейковими обкладинками – не нова. Ми вже писали про лицьову сторінку журналу CHARLIE HEBDO http://surl.li/gniml Кейс роспропаганди такий самий, як і в нашому теперішньому прикладі. Насправді такої обкладинки, як її намалювала росія – ніколи не існувало.

ВИСНОВКИ 

//
Exit mobile version