//

Фейк про “католицький” Символ Віри в ПЦУ – Без Брехні

Фейк про “католицький” Символ Віри в ПЦУ

11 квітня на тг-каналі “Украина Православная” з’явився допис, в якому стверджувалося, що в “захопленому” храмі УПЦ, від імені ПЦУ вивішують католицький текст Символу Віри. На доказ наводять фото нібито з храму “Неопалима Купина”, м. Нетішин, Хмельницької області. Про те це не відповідає дійсності. Про деталі викриття вкиду – далі у матеріалі.

 

 

В цьому дописі одразу декілька фейків.

По-перше: храм “Неопалима Купина” у Нетішині станом на 11 квітня не переходив до ПЦУ. Тому вивісити там “український Символ Віри” від імені ПЦУ могли хіба що провокатори заради знімка.

По-друге: офіційна редакція Символу Віри була затверджена Синодом ПЦУ 27 липня 2021 року, і вона відрізняється від тексту на фото.

В ньому немає Філіокве Filioque – латинське формулювання, яке в християнстві означає походження Святого Духа «від Отця і (від) Сина». Окрім того, в тексті на фото міститься фраза «вірую в одну, Святу, Католицьку та Апостольську церкву». Такого перекладу немає не лише у православних церквах, а й в католицькій! В Українській греко-католицькій церкві промовляють «В єдину, святу соборну й апостольську Церкву», у Римо-католицькій церкві в Україні – «Вірую в Духа Святого, святу вселенську Церкву».

Містяться в цьому перекладі й інші помилки та неточності перекладу (Понції Пилаті, Бога від Бога, Його же розп’яли тощо). Це свідчить про те, що текст не є офіційним.

 

ВИСНОВОК 

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Брехунець” 

//
Exit mobile version