//

Фейк про те, що на україну чекають обстріли через постачання зброї США – Без Брехні

Фейк про те, що на україну чекають обстріли через постачання зброї США

З таким українськими журналістами не треба і російських фейкарів. Отже з самого ранку в центральних ЗМІ (УНІАН та зеркало нєдєлі, ТСН, Цензор)  з’явилися статті про те, що через постачання Сполученими Штатами нової зброї на Україну чекають масові обстріли з боку Росії. Посилаються і навіть нібито «цитують» статтю Нью-Йорк Таймс.

 

ТЕЗА: Через постачання США нової зброї на Україну чекають масові обстріли з боку Росії – Te New York Times

Насправді в тексті ЗМІ цитують не NYT, а заборонену за підтримку окупантів странуюей. Про це свідчить ось ця цитата з телеграму політики страни, яку всі ЗМІ скопіпастили без зміни:

 “США заявили, что по территории России удары наноситься не будут (и это повторил вчера Зеленский). Но в Украине есть территории, которые Москва считает своими  (Крым) или признала юридически (Донбасс). Что будет, если удары новым оружием Украина начнет наносить вглубь этих территорий – непонятно. В теории это может вызвать эскалацию”,- говорится в материале.”  

Авторка УНІАНу та й інші прямо заявляють, ще це цитата з NYT. Складається стійке враження, що оригіналу статті вони не читали, а тому «випадково» поширили російський маніпулятивний наратив.

 

Суть його в тому, щоб викривити причинно-наслідковий зв’язок: не росія напала і обстрілює Україну, а для захисту США постачає зброю, а нібито навпаки постачання зброї змушують росію знищувати українські міста та цивільну інфраструктуру.  

Насправді ж у росіян як то кажуть «знатно пригоріло» від постачання зброї, яка дасть Україні перевагу у дальності стрільби. Вони і раніше істерично заявляли, що «постання Україні зброї не сприяє швидкому завершенню спецоперації», тобто швидкій капітуляції України. Навіть грозили ядерною зброєю. А зараз вони  пробують викликати паніку і невдоволення у населення України, закидаючи, що «чим більше поставок, тим більше росія обстрілювати». Звісно до антизахідних протестів «уставших от войни» це наразі не призведе, проте «просте рішення» на кшталт «потрібно просто перестати озброюватися» в уми деяких громадян буде занесено. 

 

Що ж насправді було сказано в статті NYT?

Там описується процес виваження Байденом кожного етапу підтримки України, щоб це не стало провокуванням росії до світової війни, а навпаки було лише відповіддю на чергову ескалацію з боку путіна, з метою примусити його спинитися. Саме тому США свого часу відмовилися від ідеї передати нам польські Міги через НАТО і ракетні системи нам передали після обіцянки використовувати їх лише на території України. 

Так, у статті є фраза про наступні обстріли з боку росії, але не як наслідок постачання зброї, а як перевірку обіцянки не обстрілювати росію у відповідь: 

 «Українці дали нам гарантію, що вони не будуть обстрілювати цілі на російській території. І справжній тест може прийти, коли Росія здійснить більше ракетних атак на Україну з російської території, а пан Зеленський буде зв’язаний договором з його керівником з озброєнь»,- цитує NYT слова Дкржсекретаря США Ентоні Блінкена.

Як бачимо, те що росія буде і надалі обстрілювати Україну – поза сумнівом для США, та вони не пов’язують їх з постачанням зброї. Навпаки, Блінкен на пресконференції підтвердив, що росія єдина винна у впровадженні нової потужної зброї на поле бою.

Цитати про ескалацію у випадку обстрілів Криму та Донбасу, яку рознесли всі змі, в статті немає. Це «роздуми» страни. В тексті ж автори зазначають, що оцінювати, чи гарно було виважене рішення Байдена стане зрозуміло пізніше, поки що це викликало стримане засудження росії.

Та коли через ракети полетить з посад більше російських генералів, або Росія вирішить, що ці ракети становлять загрозу території, які вона вважає своїми, то реакція росії може змінитися.

Тобто тут знову не постачання ракет чи наслідки їх застосування є основною причиню, а уявлення росії про загрозу. А як пам’ятаємо вся їхня війна «спецоперація» є відповіддю на уявну загрозу з боку України. Росія вже напала і без американських ракет.

Прикметно, що УНІАН, а слідом за ним і інші своїми проросійськими заголовками  перегнали навіть странуюей, яку читали замість оригіналу, адже там робиться припущення лише про “можливу ескалацію” і немає висновку про те, що обстріли будуть внаслідок постачання зброї. Очевидно, що вони надихалися також іншими проросійськими телеграм каналами, на яких прямо погрожують подальшим знищенням залізниці та автодоріг через американські ракети.

 

 

Дуже прикро, що українські журналісти так і не навчилися іти до джерел, а послуговуються інформпомийками.

//
Exit mobile version