//

Фейк про паспорт громадянина африканської країни Бурунді аби «уникнути» мобілізації – Без Брехні

Фейк про паспорт громадянина африканської країни Бурунді аби «уникнути» мобілізації

В соціальних мережах почала вигулькувати реклама дуже дивної сторінки, яка пропонувала отримати паспорт африканської республіки Бурунді аби уникнути мобілізації. Сторінка має назву Western Operation та каже, що надає послуги з «нестандартної еміграції». «Всього» за 8 тисяч доларів в крипті. Проте, нестандартна еміграція, як виявилося, має хоч і африканську назву, але проросійське коріння, Про це далі у матеріалі.

 

Що ж власне пропонує ця сторінка? Її автори пропонує оформити й отримати кур’єром паспорт громадянина африканської країни Бурунді. І це нібито дасть можливість… уникнути мобілізації в Україні. Тож це вже перший маркер того, що як мінімум це не в рамках законодавчого поля України. І у власному телеграм-каналі автор  пропозиціє стверджують таке:

«Беручи до уваги факт невизнання подвійного громадянства в Україні (ст. 4 Конституції України), надання до міграційної служби України довідки, виданої офіційними органами іноземної держави, про наявність у тебе іншого громадянства, призведе до негайної втрати громадянства України (ст. 19 п. 1 ЗУ «Про громадянство України»).

У разі потреби, у майбутньому, ти зможеш повернути собі громадянство України (ст. 10 ЗУ «Про громадянство України»), надавши до міграційної служби України довідку, видану Генеральною міграційною комісією республіки Бурунді, про відмову від їхнього громадянства». 

Звертає увагу, що під таку екзотичну пропозицію для того щоб надати оголошенню ознак правдивості, фейкороби спробували підвести начебто законодавче підґрунтя. Проте, спроба невдала, бо всі наведені обґрунтування –  це брехня!

По-перше, ніякої миттєвої процедури втрати громадянства в Україні не існує. «Рішення про припинення громадянства приймається Президентом України та видається відповідний указ» – саме така норма позначена у Законі України про громадянство: http://surl.li/pevhy 

Також, громадянин України, який подав заяву про вихід з громадянства України або щодо якого оформляється втрата громадянства, до видання указу Президента України про припинення громадянства України користується всіма правами й несе всі обов’язки громадянина України: http://surl.li/pevmx 

Як зазначає адвокат Олексій Тараканов, судова практика не підтримує миттєвого позбавлення громадянства:

«Там одностайний підхід щодо застосування п. 1. ч. 1 ст. 2 і ст. 20 Закону України «Про громадянство». У відносинах з Україною, людина — громадянин/ка України. Є навіть адмінсправи, коли громадянин України намагався виїхати по паспорту Канади, який отримав цілком законно свого часу,  в результаті отримав відмову у виїзді, і протокол про порушення», ​​— каже він. http://surl.li/pevud 

Тож нібито «правова» база в оголошенні про бурундійське громадянство – повна нісенітниця.

Але у цьому повідомлення є ще один цікавий момент, який підказує нам, що тут справа рук московських фейкоробів.

Бурунді – це держава на сході Центральної Африки. Уряд Бурунді офіційно визнав незалежність України 6 січня 1992 року, дипломатичні відносини з Україною встановлено 26 лютого 1992 року. Дипломатичних і консульських представництв в Україні не створено, найближче посольство Бурунді, що відає справами щодо України, знаходиться де б ви думали? У москві: http://surl.li/pewdg 

Як то кажуть – без коментарів.

До речі, компанія креативних рішень з еміграції працює по 100% передоплаті, але гарантій не дає. Тож, якщо хтось хоче нестандартно втратити 8000 доларів, може спробувати. Ця махінація, а також сам текст звернення в оголошенні – «тягнуть за вухо воювати, а бажання помирати немає» – також цілком вкладається і в російські наративи, що «українці готові на все аби не помирати», що ще раз підтверджує авторство російських пропагандистів у цьому вкиді.

//
Exit mobile version