//

Фейк про початок масових відключень світла у жовтні – Без Брехні

Фейк про початок масових відключень світла у жовтні

Днями низка телеграм-каналів, серед яких як це не прикро, і українські поширили дописи про нібито масове відключення електроенергії у всіх регіонах України, яке почнеться з дня на день. Вкид активно циркулював декілька днів, тому у різних публікаціях зустрічалися різні дати – 16-18-20 жовтня. Така інформація не відповідає дійсності. Далі про це у матеріалі.

 

Такі вкиди стали вже циклічними. І вони стосуються не тільки теми відключення електроенергії у регіонах. Слід згадати, що у період осені-зими 2022-2023 року, коли російські окупанти завдавали регулярних ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі Україні, схожі дописи стосувалися і теми атак.

У телеграм каналах поширювалися дописи де закликали підписатися або перейти за посиланням, щоб дізнатися чи є ракетна небезпека для тої чи іншої області, чи про маршрути ракет і таке інше.

Такі публікації поширювалися з двох причин. Коли першоджерелом виявлялися російські або псевдоукраїнські канали – то мета звісно, поширення паніки, страху, залякування громадян.

Коли такі дописи публікували українські телеграм-канали, то часто це була «замануха» для збільшення підписників пабліків.

Що стосується поточного вкиду про відключення, то «Укренерго» опублікувало його спростування. http://surl.li/mhmrw

«Недоброчесні медіа і телеграм-канали почали використовувати торішні відео і сюжети, стверджуючи, що в Україні запроваджуються графіки відключень. Це пряма брехня і російське ІПСО.

Офіційно заявляємо, Укренерго не планує жодних обмежень споживання найближчим часом – якщо не будуть відновлені російські атаки на енергосистему.

Маємо численні звернення і посилання на відео з твердженнями, що Укренерго начебто “від завтра” запроваджує графіки відключень.

Розпалювачі штучної паніки почали користатися тим, що зараз річниця початку масованих атак на українську систему. Вони використовують торішні відео і тексти,  деякі сюжети переозвучують, додаючи додаткової брехні, і видають за свіжі справжні повідомлення.

Будь ласка, не ведіться.

Наразі виробництва електроенергії достатньо для покриття всіх потреб споживачів. Стан енергосистеми зараз не дає жодних підстав запроваджувати графіки відключень найближчим часом – якщо не буде нових обстрілів. Мета цих фейкових повідомлень – посіяти паніку, недовіру, виснажити українців.

Будь ласка, користуйтеся офіційними джерелами інформації. Реальна інформація щодо відключень – лише на сайті, ФБ та Телеграм-каналі Укренерго та на офіційному сайті вашого обленерго чи у вашому особистому кабінеті споживача. Зберігайте спокій та дотримуйтесь інформаційної гігієни».

Із свого боку ми також закликаємо реагувати на інформацію, яка поширена офіційними інстанціями через верифіковані джерела і канали.

 

Матеріал підготовлено фахівцями проекту «Брехунець» в рамках ініціативи Мережа проектів з протидії дезінформації 

//
Exit mobile version