//

ФЕЙК про те, що 85% жителів Запорізької області хочуть в рф – Без Брехні

ФЕЙК про те, що 85% жителів Запорізької області хочуть в рф

Російська пропаганда на Запоріжжі розсилає СМС, мовляв, 85% жителів регіону хочуть «возз’єднання з рф». Чому такі повідомлення – фейк та маніпуляція, пояснюємо.

 

Перше за все, варто звернути увагу на підбір слів. Бо в тексті йдеться не про приєднання, а саме про возз‘єднання. Тобто, підсвідомо наводять на думку, що ця територія колись була одним цілим з росією. До слова, саме це слово було і в питанні на псевдореферендумі у Криму в 2014 році. Такий же наратив просували і щодо тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

А тепер про цифри. Станом на 14 липня, 54 громади Запорізької області із 67 були або тимчасово окупованими/заблокованими, або на їх території відбувалися бойові дії. Це 80% територій. За словами очільника військової адміністрації регіону Олександра Старуха, люди, якщо мали можливість, масово виїжджали із населених пунктів, які зайняли окупанти.

«В деяких населених пунктах відсутні вже 80% населення, десь – третина. Зрозуміло, що там, де не було військових дій та ворог зайняв в перший день фактично ці території дуже швидко, там не було руйнування, там порушена була більше комунікація, – там менше виїхало людей», – коментував очільник ОВА наприкінці травня. Навряд чи станом на серпень люди масово повернулися, зважаючи на обстріли територій. Якщо врахувати, що про залякування та терор щодо місцевих говорили вже тоді.

Тому, якщо навіть уявити, що 85% охочих в обійми росії намалювали не зі стелі, від якої кількості їх рахували – незрозуміло. З іншого боку, потрібно враховувати також, до яких методів вдаються окупанти, аби схилити людей до начебто лояльності до нового місцевого «уряду».

У Центрі національного спротиву заявляють, що проросійські посіпаки на Запоріжжі заблокували соцвиплати найбільш вразливим категоріям населення, які до того ж мали найменшу можливість виїхати. Аби відновити отримання допомоги, їм потрібно отримати російський паспорт. 

Окремо варто нагадати, як російська пропаганда любить розкидатися переконливими цифрами, коли мова йде про фейкові референдуми на загарбаних ними територіях:

 – у 2014 році начебто понад 96% з усіх, хто взяли участь у «референдумі» в Криму захотіли приєднання півострова до рф. явку тоді вказали в середньому «всього лиш» 84,17%;

– у тому ж році на тимчасово окупованих Донеччині та Луганщині 96% та 89% відповідно начебто захотіли незалежності від України. 

При цьому в окупантів не було доступу до списків виборців, тому порахувати явку, яка й свідчить про легітимність вибору неможливо. Умовно кажучи, якщо на такий «референдум» прийшло навіть 10% від кількості населення, то навіть 96% та 89% від них – це точно не про репрезентативність поглядів регіону.

Однак такі великі відсотки, що їх малюють російські пропагандисти покликані переконати світ (але скоріше самих себе), що місцеве населення масово підтримує окупаційну владу. 

Тобто, з одного боку люди, які залишилися в окупації, мають змиритися, що все вже вирішено, бо ось так кажуть цифри. З іншого боку, решта країни має прийняти той факт, що начебто частина населення тепер хоче бути окремо від них, читай, у складі росії. 

А якщо все це повідомляти на фоні інших фейкових матеріалів про «злиття регіону київським режимом» для тих, хто підтримує незалежність України + відрізати людей від альтернативних джерел інформації (як це було, наприклад, в окупованому Маріуполі), то переконати в тому, що все вже вирішено, стає набагато легше. Тим паче коли на умовно мирних регіонах працюють ІПСО, котрі розганяють зраду про неповноцінність чи проросійськість населення окремих областей.

Ще одна роль таких повідомлень – дестабілізувати ситуацію в регіоні. Якщо західні області залякували начебто можливим нападом «сьогодні-завтра» зі сторони білорусі, то для тимчасово окупованих Херсонщини та Запоріжжя є геть інший сценарій: за вас усе вже вирішено, готуйтеся до референдуму. А щоб повірити в це було легше, проросійські пропагандисти створюють мережу телеграм-каналів, де поширюють фейки та перекручують інформацію, аби переконати в святості кремля та усіляких перевагах життя в рф. Зокрема, смс про 85% веде на телеграм-канала, створений раптом місяць тому. І таких помийок, які створюють ілюзію мирного життя у складі росії, – десятки для кожного регіону, що їх кремль вважає своїми.

Показовим також є одним із останніх фактів: на початку липня путін підписав указ про виплату 10 тис. рублів батькам школярів на території рф. 24 серпня аналогічний указ вже підписали і щодо окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької, Харківської та Херсонської областей. Тобто, референдум – це начебто формальність, а «матінка-росія» вже дбає про «своїх», попри опір місцевого населення окупантам.

Ще по темі:

//
Exit mobile version