//

Фейк про те, що колишні ув’язнені, які мобілізувалися до лав ЗСУ, спалили поліцейську автівку на Сумщині – Без Брехні

Фейк про те, що колишні ув’язнені, які мобілізувалися до лав ЗСУ, спалили поліцейську автівку на Сумщині

Російські телеграм-канали поширюють повідомлення про те, що колишні ув’язнені, які мобілізувалися до лав ЗСУ, «вдарили» по поліцейському автомобілю на Сумщині, та спалили її. Насправді ж пропагандисти використали раніше оприлюднене фото з телеграм-каналу МВС України.

 

Мобілізовані зеки-наркобарони «вдарили» по поліцейській машині, яка стояла в сусідньому селі. Чим саме били невідомо, але машина згоріла повністю. 30 червня пропагандистський телеграм-канал поширив фейкове повідомлення про колишніх ув’язнених, які мобілізувались до лав ЗСУ, та підірвали поліцейський автомобіль на Сумщині.

Пропагандисти заявляють, що причиною атаки на поліцейське авто стало нібито перешкоджання наркоторгівлі. «Після чергового «рейду» місцевих поліцейських, які намагаються відловити наркоторговців з 53 омбр, «тростянецькі наркобарони» вирішили відповісти – і вдарили по поліцейській машині, яка стояла в сусідньому селі», – йдеться в повідомленні.

Насправді ж фото спаленої машини взято з офіційного телеграм-каналу МВС України. За день до створення фейку посадовці опублікували новину про ураження російським дроном поліцейської автівки.  

Мета поширюваного повідомлення – дискредитація Збройних Сил України та формування негативного ставлення до політики мобілізації та залучення колишніх ув’язнених до військової служби.

Нагадаємо, що раніше проросійські телеграм-канали поширювали безпідставні повідомлення про те, що колишні ув’язнені, які мобілізувались до ЗСУ, торгують наркотиками під «протекцією» командира бригади. Більше того, пропагандисти заявляли, що командир 150 омбр ЗСУ «в долі» з зеками-наркобаронами.

Фейки щодо аморальної поведінки мобілізовних в’язнів все частіше почали з’являтись в інформаційному полі з прийняттям закону, який передбачає внесення змін до законів України щодо запровадження умовно-дострокового звільнення ув’язнених для безпосередньої їх участі в обороні країни.  Тобто такі особи можуть доєднатися до Збройних Сил за власним бажанням. Водночас до служби не допускають осіб, які засуджені за зґвалтування, вбивство двох й більше осіб та злочини проти національної безпеки України.

Станом на травень 2024 року понад 3 тисячі людей були умовно-достроково звільнені для несення військової служби у лавах ЗСУ.

Зазначимо, що в Росії планують закрити щонайменше 57 колоній через те, що приміщення пустують. Наразі у в РФ спостерігається істориччний мінімум кількості ув’язнених – 400 тисяч, таке явище пов’язують з прийняттям правок до статті 72 УК РФ щодо «исчисления сроков наказаний и зачет наказания», повідомляє Павло Крашенинніков. Хоча насправді головна причина зменшення кількості ув’язнених полягає у тому, що їх масово відправляють на війну в Україну. 

 

Матеріал підготовлено командою видання «Явне Медіа» http://surl.li/dwcrtr

 

//
Exit mobile version