//

ФЕЙК, про те, що МОК визнав українську дзюдоїстку Дар’ю Білодід найгарнішою учасницею Олімпіади у Токіо – Без Брехні

ФЕЙК, про те, що МОК визнав українську дзюдоїстку Дар’ю Білодід найгарнішою учасницею Олімпіади у Токіо

Титул, про який мріють учасниці конкурсів краси, днями дістався українській спортсменці Дар’ї Білодід. Мова йде про те, що Міжнародний олімпійський комітет нібито визнав дзюдоїстку найгарнішою спортсменкою на Олімпійських іграх у Токіо. “Вірусний” допис зібрав понад 600 репостів. 

Ми нарахували понад 40 аналогічних постів, що їх розповсюдили соцмережею. Один з них набрав майже 150 коментарів. Звісно, користувачі писали, як пишаються українською спортсменкою. Безперечно, Україна справді пишається досягненнями призерки Олімпійських ігор Дар’ї Білодід, і дівчина, безумовно, справжня українська красуня, як і всі наші дівчата. Проте, інформація про офіційне визнання українки найгарнішою спортсменкою на Олімпійських іграх у Токіо – немає нічого спільного з правдою. 

СПРОСТУВАННЯ

23 липня у Токіо офіційно стартували Олімпійські ігри. Змагання проходять без глядачів, адже у місті триває боротьба з пандемією COVID-19. На Олімпійських іграх у Токіо за медалі змагаються 157 українських спортсменів у 25 видах спорту. У порівнянні з попередніми іграми це найменша кількість учасників Збірної України.

21-річна дзюдоїстка Дар’я Білодід, яка мала великі шанси на перемогу, принесла Україні першу олімпійську медаль на Олімпійських іграх у Токіо. Спортсменка отримала бронзу у перший день змагань. Це не лише перша медаль для України на Іграх, але й перша в історії незалежної України нагорода в жіночому дзюдо. Саме на тлі перемоги української спортсменки, ще й у перший день змагань, у соцмережі з’явився фейк про титул найгарнішої учасниці.

Пояснюємо, Олімпійські ігри – не конкурс краси, а Міжнародний олімпійський комітет не оцінює зовнішніх даних учасників змагань. Організація існує з 1894 року й опікується виключно підготовкою та проведенням Олімпійських ігор.

МОК виступає своєрідним каталізатором для співпраці між усіма зацікавленими сторонами Олімпіади, включаючи спортсменів, Національними олімпійськими комітетами, Міжнародними федераціями, Організаційними комітетами Олімпійських ігор та Олімпійськими партнерами по всьому світу.

На офіційному сайті комітету детально описана роль організації у підготовці та проведенні Ігор. Зокрема установа має заохочувати та підтримувати розвиток спорту; співпрацювати з компетентними державними чи приватними організаціями та органами влади, намагаючись популяризувати спорт; вжити заходів щодо зміцнення єдності Олімпійського руху, захисту його незалежності, підтримання та сприяння його політичному нейтралітету та збереження автономії спорту; заохочувати та підтримувати просування жінок у спорті на всіх рівнях та у всіх структурах з метою впровадження принципу рівності чоловіків та жінок тощо.

Всі пункти діяльності органу пов’язані з популяризацією та розвитком спорту і жодним чином не стосуються визначення найгарніших серед учасників змагань. Тим паче МОК не займається жодними нагородами, титулами у цій сфері.

Щодо української бронзової призерки Дар’ї Білодід, то її ім’я згадується на сайті МОК у статті про медалістів змагань з жіночого дзюдо у категорії до 48 кг. У матеріалі вказано, що українська спортсменка виборола бронзу. Жодної згадки про те, що представниця нашої Збірної визнана найгарнішою серед учасниць – немає.

ВИСНОВОК

Абсолютно фейкова новина про титул найгарнішої спортсменки розійшлася мережею майже так само, як і новина про бронзову медаль Дар’ї Білодід. Це вчергове спонукає нас до ретельної перевірки “інформаційних вкидів”.

 

Авторка. Катерина Філімонович

//
Exit mobile version