//

Фейк про те, що нібито волонтеру разом з подякою за донати на ЗСУ прийшла повістка – Без Брехні

Фейк про те, що нібито волонтеру разом з подякою за донати на ЗСУ прийшла повістка

Російська пропаганда продовжує широкомасштабну компанію з дезінформації по дискредитації процесу мобілізації в Україні. Одним із прийомів, який став активно використовуватися пропагандистами – поширення відео фальсифікацій на цю тему. Слід відмітити, що виготовляючи такі фейк-відео, кремлівські інформаційні злодії все частіше використовують для озвучки українську мову. Причому, у низці відео за всіма ознаками озвучують сюжети носії української мови.

Проте, таке маскування під достовірність – бо ймовірно на думку фейкоробів саме мова має переконати українців, що відео правдиве – не стає на заваді викриттю подібних фальсифікацій. Бо пропагандисти, як це часто буває, «спалюються» на дрібниця. Про деталі фейку, які «недопрацювали» російські інформаційні посіпаки – далі у матеріалі.

 

Отже, днями у телеграм-каналах і нажаль в українському їх сегменті також, поширилося відео із наступним сюжетом.

Волонтеру з Кропивницького Василенко Владиславу Володимировичу нібито прийшла подяка у вигляді грамоти від Збройних сил України за донати. Але подяка, як демонструється у сюжеті, підступна. Разом з нею, прийшла повістка. Більше того, на самому бланку «Подяки» внизу документу надруковано «Запрошуємо вас до ЗСУ», що вже викликає підозру у достовірності документу.

Проте, крім цього сумнівного елементу у самому документі «подяки» та «повістці» є ще велика кількість помилок, які є характерні для вкидів, коли руку до них прикладає російська пропаганда. А саме:

– чи не ключова деталь – у «повістці» тричі вказано місто Кіровоград. Проте, міста з такою назвою в Україні вже не існує. Є місто Кропивницький. Відповідну постанову про перейменування міста було прийнято Верховною Радою України у липні 2016 року.  http://surl.li/qelbb

– повістка, яку демонструє «герой» сюжету не містить печатки РТЦК;

– у документі повістки використано термін «комісаріат», хоча в Україні немає комісаріатів, а є ТЦК та СП. Звичайно, у побутовій мові часто використовуються слова «воєнкомат», «комісаріат». Проте в офіційних документах – це невідповідність, порушення;

– незрозуміла ситуація і з прізвищами нібито командира військової частини та «комісаріату», які зазначені у документі, та номеру самої військової частини – пошукові системи не видають даних по ним. Хоча ці дані не є секретними. Тож з великою вірогідністю, ці дані фальсифіковані;

– з помилкою у документів «подяки» написано і прізвище «героя» сюжету – воно не відмінене;

Ці всі помилки є суттєвими елементами. Тому відповідно до їх аналізу можна констатувати, що сам документ в цілому і, відповідно, сюжет – є фейком.

Слід звернути і на красномовну фразу «героя» в кінці відео, де він говорить, а навіщо воно все потрібно! Мовляв, ти донатиш, а тебе потім ще й мобілізують. Тому не треба ні донатити, ні відгукуватися на отримані повістки.

Пропагандисти у своєму задумі намагалися отожнити допомогу Збройним силам із звільненнями від мобілізації. Це маніпуляція. Бо донати на ЗСУ – це добровільне бажання будь-якого громадянина України. А мобілізація і відповідна реакція на отримані документи про мобілізацію – це конституційний обов’язок.

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання «Запорізький центр розслідувань» в рамках ініціативи Мережа проектів з протидії дезінформації 

//
Exit mobile version