//

ФЕЙК про те, що Офіс Президента України «наказав» прибрати «Байрактари» з фронту – Без Брехні

ФЕЙК про те, що Офіс Президента України «наказав» прибрати «Байрактари» з фронту

Від початку війни рашистська пропаганда намагається поширювати фейки, які в той чи інший спосіб дискредитують керівництво держави та ЗСУ. Дуже часто у таких вкидах використовуються сфальсифіковані документи – накази, розпорядження тощо. Черговий фейк про нібито «наказ» прибрати «Байрактари» з гарячих ділянок фронту у вигляді незрозумілого документу з шапкою «керівник офісу президента» поширився днями мережею. Де саме налажали рашисти у своїх фантазіях – розказуємо.

 

Документ активно почав поширюватися саме в українських телеграм-каналах тож можна однозначно визначити, що вкид спрямований саме на українську аудиторію, на дискредитацію керівництва держави і військових структур. Було опубліковано нібито скан листа з Офісу президента до… І от тут рашистські пропагандисти допустили першу помилку, вказавши посаду Валерія Залужного – саме до нього був спрямований лист – як Начальника Генштабу. Натомість він обіймає посаду Головнокомандувача Збройних сил України, а Начальником генерального штабу є генерал-лейтенант Сергій Шаптала.

Другий провтик пропагандистів – формат написання у зверненні. Там по панібратськи написано «начальнику Генштабу України». Почнемо з того, що слово «начальник» написано з маленької літери, що є помилкою. Інше викривлення – в офіційному українському діловодстві у листуванні прийнято використовувати повну назву міністерств та відомств. Тож правильне написання мало б бути таким – Начальнику Генерального штабу… А далі…А далі прихована третя помилка – у нас немає ні Генштабу України, ні навіть Генерального штабу України. У нас є Генеральний штаб Збройних сил України! Відчуваєте різницю?

Саме так мала б виглядати правильна форма офіційного звернення. Та рашисти ж поспішали. Тому, як кажуть у відомому прислів’ї – зробили три помилки у двох словах.

Щодо змісту листа, то з його логікою теж не все гаразд. Начебто українську сторону «лякає» велика кількість фото із знищеними безпілотниками «Байрактар», які поширюють ЗМІ. І тут питання – саме які ЗМІ? Українські медіа нарешті навчилися не гнатися за хайпом і не друкувати зображення вибухів, обстрілів, інших військових об’єктів без зайвих потреб, як до того закликають українські правоохоронні структури та військові. Тому українські ЗМІ з цього списку викреслюємо.

У переліку залишаються – рашистські, пропагандистські, так звані, ЗМІ, які днями і ночами штампують фейки про те, як окупанти «валять» пачками українські «Байрактари». Хоча фактчекерами вже було помічено не раз, що для різних фейків з тими ж безпілотниками використовувалося фото одного і того ж об’єкту, яке було сфотографовано з різних ракурсів.

До того ж, «Байрактар» – це зброя. І зброя, яка максимально інтенсивно використовується в боях на всіх ділянках фронту. До того, ж на певних ланках запеклість боїв досягає неймовірного накалу. Відповідно є і втрати, і в «Байрактарах» теж.

Проте, активне використання безпілотників дає і військовим, і виробниками шалену кількість даних з приводу вдосконалення і розвитку цих бойових машин. Тож турецька сторона за допомогою українських військових отримує колосальну кількість інформаційного матеріалу для розвитку своїх напрацювань. Тому вони ще дякувати нам мають!

 

 

//
Exit mobile version