//

Фейк про те, що у Херсоні нібито ось-ось почнеться епідемія холери – Без Брехні

Фейк про те, що у Херсоні нібито ось-ось почнеться епідемія холери

У херсонських телеграм-каналах та чатах ОСББ останніми  днями активно шириться повідомлення про нібито холеру,  спалах якої ось-ось відбудеться у місті Херсон. Чому це фейк, і чому з нього стирчать вуха російської пропаганди – далі у матеріалі.  

 

Одразу слід звернути увагу, що вкид про холеру у Херсоні поширився саме в проросійських чатах, а звідти вже перекочував у осбебешні.  Щодо тексту повідомлення, то до нього є багато питань. По-перше – російська мова повідомлення. У тексті зустрічається  абревіатура БСМП. Вона вкрай рідко використовується в Україні, бо  це абсолютно російське скорочення – «больница скорой медицинской помощи».

Повідомлення також не містить ніякої фактичної ідентифікації – хто саме збирав лікарів і коли? На якій підставі було оголошено таке попередження – зазвичай про такі речі по службовій вертикалі спускають наприклад з Міністерства охорони здоров’я чи з Державної санітарно-епідеміологічної служби. Крім того, такі попередження мають ґрунтуватися на певних дослідженнях.

У даному повідомленні дослідження «підмінені» узагальненим меседжем, що у річках, що впадають у Дніпро вище по течі, почали «розкладатися тіла». Де саме, у якій місцевості, за яких обставин – невідомо?

Якщо передбачити, що так пропагандисти натякають на активні бойові дій, і мовляв, що загиблих ніхто не прибирає, то і тут не зовсім все логічно. Дніпро має такі притоки, що протікають по території України, Білорусі та рф – Березина, Прип’ять, Тетерів, Рось, Інгулець; ліві — Сож, Десна, Сула, Псел, Ворскла, Оріль, Самара. На тих територіях де протікають ці притоки на поточний момент не ведуться активні бойові дії.

Єдиний приток, на деяких ділянках якого велися бої – це Інгулець. Проте, події там відбувалися ще минулого літа. І ні тоді, ні осінню ні про які спалахи холери чи інших хвороб не повідомлялося.

Тож де пропагандисти побачили те, що вони побачили – велике питання?

Крапку у цьому питанні поставила Херсонська МВА, яка спростувала інформацію про спалах холери, додавши коментар Держпродспоживслужби. http://surl.li/gtgyi

За інформацією МВА, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області проводиться систематична робота щодо реалізації повноважень в сфері держсанепіднагляду за станом питного водопостачання жителів деокупованих населених пунктів.

Для водопостачання Херсонської громади Херсонводоканалом використовується підземне джерело – херсонське родовище прісних підземних вод. Централізоване водопостачання здійснюється з Верхньосарматського водоносного горизонту.

Згідно технологічного регламенту з описом технологічного процесу виробництва питної води для підйому води експлуатуються виключно артезіанські свердловини глибиною від 60 до 100 метрів, вода з поверхневих джерел (р. Дніпро) не використовується.

Крім того, щоденно виконується дезінфекція води на насосних станціях гіпохлоритом натрію (наявний в достатніх кількостях). Відомчою атестованою хіміко-бактеріологічною лабораторією МКП «ВУВКГ м. Херсона» забезпечено лабораторний контроль за якістю питної води.

 

Матеріал підготовлено медіаплатформою “Вгору” в рамках ініціативи Мережа проектів з протидії дезінформації 

Ще по темі:

//
Exit mobile version