//

Фейк про те, що у Вінниці ТЦК «заборонили» продавати чоловікам перуки – Без Брехні

Фейк про те, що у Вінниці ТЦК «заборонили» продавати чоловікам перуки

У мережі поширилося фото повідомлення про нібито розпорядження голови Винницького обласного ТЦК та СП про заборону продажу перук та шиньйонів чоловікам. Нібито у місцевих магазинах з’явилось таке оголошення. Його світлину поширюють навіть деякі українські журналісти, видаючи за фотофакт.

Фейк виник не на пустому місці: прикордонники не раз ловили чоловіків, які намагалися перетнути кордон, перевдягнувшись в жіночий одяг та перуки. А зараз, після вступу в дію змін до мобілізаційного законодавства цю тему вирішили “підігріти”. Далі у матеріалі про деталі даного вкиду.

Перше поширення фото з оголошенням, що Винницький ТЦК та СП нібито обмежив продаж перук та шиньйонів чоловікам, з’явилось в понеділок, 27 травня о 18:06 (15:06 за Московським часом) в антиукраїнському телеграм-каналі «Heil Ukraine», який позиціонує себе як «канал, що висвітлює злодіяння українських неонацистів та брехню у західних медіа». За декілька хвилин, о 18:14, це ж фото поширив на форумі «Я Ватнік», у розділі «Ватні вкиди» користувач з найвищим рейтингом за кількістю публікацій. В наступні два дні новина зі світлиною поширилась не тільки в російськомовному інтернет-просторі, але потрапила й до англомовних та навіть корейських ресурсів.

В українському медіапросторі одними з перших це фото поширив ТГ-канал основний канал Труха-Україна о 19:21 з хайповим описом: “Перуки чоловікам не продаємо. Обстановка у Вінниці”. Водночас в тексті було посилання на канал Труха-Вінниця, де  в підписі до фото зазначалося, що це “Креатив продавців на Привокзальному ринку просто зашкалює”. У них це фото з’явилося В інших вінницьких каналах чи групах цього чи інших фото з перуками 27 травня не було. Саме з хайпового допису Трухи почалося масове поширення фейку українським сегментом Телеграму.

Журналіст та голова львівської ГО «Громадський Рух «Самостійна Україна» Дмитра Беспалого скопіював допис Трухи, тобто видав фото за справжнє. На своїй сторінці Facebook  він 28 травня написав: «Обстановка у Вінниці. P.S. А Цицерон таки був правий…».

Наступного дня львівське медіа «Варта 1» використало його допис як першоджерело, створивши з цього новину з підписом «Фотофакт».

На офіційних сторінках Винницького обласного ТЦК та СП про запровадження таких обмежень не повідомляли. Більш того, адвокатка правозахисного проєкту «Human Rights Clinic» Кароліна Палайчук роз’яснила для «Явне Медіа», що у територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки немає повноважень чи можливостей для обмеження чи навіть впливу на комерційну та підприємницьку діяльність.

«Тільки за наказом військового командування разом з військовою адміністрацією можуть встановлювати заборони на продаж низки товарів та продукції. Це регулюється відповідним Порядком заборони торгівлі зброєю, сильнодіючими хімічними і отруйними речовинами, а також алкогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі, в умовах правового режиму воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях. Це постанова кабінету міністрів, яка діє з 1 січня 2022 року», – повідомила правозахисниця.

Як зазначається у вказаному документі, заборони та обмеження вводяться для забезпечення громадської безпеки і порядку – й жодного слова про вибори, спрямовані на вирішення косметологічних проблем з волоссям або зміни іміджу.

Втім, час від часу Державна прикордонна служба України (ДПСУ) дійсно повідомляє про затримання чоловіків, які, намагаючись уникнути мобілізації, вдаються до переодягання у жінок.

Можна, наприклад, пригадати випадок, як на прикордонному пункті пропуску «Порубне» 13 березня 2022 року киянин видавав себе за власну дружину. Тоді прикордонники Чернівецького загону затримали чоловіка, що намагався з неповнолітньою дитиною та паспортом своєї дружини з Одеської області перетнути кордон.

Ще один випадок стався 27 січня 2023 року на кордоні з Угорщиною, коли прикордонники відділу «Вилок» зупинили відразу трьох військовозобов’язаних чоловіків, які намагалися незаконно перетнути державний кордон в обхід пунктів пропуску. Один з них спробував видати себе за жінку, однак згодом визнав брехню.

Затримували переодягнених чоловіків і в Одеській області. 20 квітня 2023 року прикордонники Білгород-Дністровського загону в темний час виявили 35-річного чоловіка, який видавав себе за жінку. Він був одягнений у жіночий одяг та хустинку, але увагу прикордонників привернули сонцезахисні окуляри вночі.

6 травня 2024 року потрапити нелегально до Румунії намагався 44-річний мешканець міста Золотоноша. Він переодягнувся у жіночий одяг, зробив макіяж та одягнув перуку, повністю змінивши свій імідж. Чоловік мав при собі паспорт сестри. В такому вигляді «Сергієтта», як він себе називав, приїхала до румунського кордону на Закарпатті.

Ці випадки негативно впливають на ставлення суспільства до трансґендерної спільноти, яка й без того має великий рівень стигматизації та зазнає дискримінації, кажуть у громадській організації «Когорта». В результаті суспільство починає частіше сприймати «звичайних шахраїв» як трансґендерних людей, що обмовляє останніх.

«Насправді ані маскарадні перевдягання, ані тім більше подібні шахрайства, не є ознакою ґендерної ідентичності людини та явища транґендерності. Організації та активісти трансґендерної спільноти постійно розвінчують міфи та інформують суспільство, займаються депатологізацією трансґендерності. На щастя, є певні позитивні зміни у порівнянні з ситуацією в минулому. Але подібні випадки та, на жаль, те, як вони висвітлюються деякими медіа, повертають суспільство назад, до ксенофобії та дрімучого стереотипізованого ставлення», – зазначила керівниця проєктів ГО «Когорта» Юлія Фамільєва у коментарі для «Явне Медіа».

В якості прикладів представниця організації наводить новини, засновані на повідомленнях та заявах Держприкордонслужби. На відео, опублікованому 15 квітня 2022 року, де зафіксовано спробу перетину кордону чоловіком, переодягненим у жінку, прикордонники спілкуються, як виявляється, з трансґендерною жінкою на стадії корекції статевої належності. Однак про це в офіційному повідомленні не йдеться. За словами Юлії Фамільєвої, ГО «Когорта» дізналась про цей випадок лише завдяки тому, що затримана трансґендерка деякий час перебувала в шелтері для трансґендерних і небінарних людей.

Більш того, трансспільнота зустрічає не просто нерозуміння. Наприкінці 2023 року заступник начальника штабу – начальник відділу організації прикордонного контролю ЗРУ ДПСУ Ігор Матвійчук під час брифінгу назвав «цікавою новою схемою, щоб уникнути призову і перетнути кордон незаконно» «підробку медичних документів», коли чоловік призовного віку офіційно змінив стать, маючи на увазі отримання медичного висновку за діагнозом F64 «ґендерна дисфорія», який діагностують у трансґендерних людей.

«В результаті ми спостерігаємо, як навіть у ТСН вважають, що корекція статевої належності без хірургічної операції на органах є незаконною – всупереч усієї нормативної бази», – додає представниця трансспільноти.

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Явне Медіа” http://surl.li/ucaqc

//
Exit mobile version