//

Фейк про те, що Україна готує підлітків для використання на фронті у «академіях смерті» – Без Брехні

Фейк про те, що Україна готує підлітків для використання на фронті у «академіях смерті»

На тлі вбивств і поранень українських дітей від бомб і снарядів окупантів та масової депортації українських дітей з тимчасово окупованих території у рф, пропаганда, аби хоч інформаційно замаскувати ці злочини створює паралельну реальність, де Україна готує підлітків для фронту у так званих «академіях смерті».

Відео ролик з такою гучною назвою запустив телеграм-канал топ-пропагандиста кремля соловйова, а далі був підхоплений дрібнішими сміттярками.

Одна з причин активного поширення відео – те, що його начебто коментує як автор у минулому відомий американський тележурналіст Кріс Куомо. Проте відео – це добірка маніпуляцій і фейків. Далі про це у матеріалі.

 

Спершу пару слів про самого тележурналіста та його сумнівну репутацію. 51-річний Кріс Куомо працював на телеканалі СNN з 2013 року, а з 2017 року вів одну з найпопулярніших авторських програм новин, яка виходила у вечірній прайм-тайм.

Проте у 2021 році журналіст був із скандалом звільнений. Генеральний прокурор Нью-Йорка Летиція Джеймс представила документи, згідно з якими Кріс Куомо використав свої журналістські зв’язки, щоб допомогти команді юристів, які представляють інтереси брата – колишнього губернатора штату Нью-Йорк Ендрю Куомо. Той мав гучний скандальний судовий процес про сексуальні домагання. http://surl.li/eywxw\

Кріса Куомо звільнили без вихідної допомоги і він дуже скоро опинився у скрутному фінансовому становищі. Тому можна припустити, що журналіст міг попасти у поле російської пропагандистської машини, яка зазвичай «підбирає з узбіччя» відставних і колишніх. Тим більше, що він ще працюючи у СNN не нехтував порушенням журналістських стандартів – наприклад, під час передвиборчих перегонів дев’ять разів брав інтерв’ю у свого брата у програмі телеканалу.

Що стосується самого контексту ролику, то у відео демонструються нарізку фрагментів із занять підлітків у таборах пластунів та з змагань української національної патріотичної гри «Джура» і проводять аналогії із третім рейхом та організацією  «Гітлер’югенд». Такі порівняння – це відверта брехня,  маніпуляція і пропаганда. Але трохи деталей, щоб зрозуміти на чому спекулюють пропагандисти.

1. У нарізку відео попадають підлітки то у цивільній спортивній формі, то у камуфльованих одностроях, то – у стандартній спортивній формі українських курсантів – сірого кольору із символом ЗСУ на грудях – відповідної геральдики хрестом.

Пропагандисти «віщають», що це спеціальна форма із хрестами і ці хрести нагадують «нацистські». Ну звісно ж, що ще вони можуть нагадувати у схибленій уяві пропагандистів. Насправді, як вже зазначалося – це стандартна спортивна форма курсантів нового зразка. http://surl.li/eyxjn

Так само і емблема у вигляді відповідного хреста ЗСУ, яка була затверджена ще у 2009 році http://surl.li/eyxkg. Але тільки зараз пропаганда побачила там «прихований зміст».

Інша халепа із хрестами – у самій недоферерації у системі нагород використовується велика кількість відзнак в основі яких хрест – Орден Святого Георгія, Орден за Мужність, Орден Олександра Невського, Суворова, Ушакова http://surl.li/eyxkg. І форма їх… так-так – нагадує…

2. Така хаотична нарізка, про на яку ми вказали вище, говорить про відсутність будь-якої фактологічності у відео. Фрагменти підібрані взагалі з різних періодів часу, різних подій, належать різним галузям. Але в такій маніпулятивній комбінації вони створюють необхідну картинку. Особливо, якщо додати до неї пару фрагментів реальної нацистської хроніки з вишкілом «Гітлер’югенд».

3. Що стосується звинувачень у підготовці підлітків для фронту – то це вже не перший подібний вкид. У січні ми викрили аналогічний фейк, що нібито на «звільнених» територіях Луганської області сепаратисти так званої лнр знайшли табір, де готували підлітків для фронту.

Тоді за основу фейкового сюжету були взяті друковані матеріали про військово-патріотичну гру «Джура». Мовляв – це ті самі методички, по яких готують дітей-бойовиків. http://surl.li/eyxpp

Поширення і впровадження військово-патріотичних змагань «Джура» було затверджено Указом Президента України «Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016 – 2020 роки». http://surl.li/eyxqq.

Мета гри (що зазначено у відповідних положеннях http://surl.li/eyxtu) – виховання громадян-патріотів, захисників державної незалежності та територіальної цілісності України як високоморальних особистостей, які плекають українські традиції, духовні цінності, володіють відповідними знаннями, вміннями та навичками, здатні реалізувати свій потенціал в умовах сучасного суспільства.

Слід звернути увагу, що відповідальним за виконання є Міністерство освіти і відповідні департаменти в областях і містах.

Це ми до того, що у рф у 2016 році створено подібний аналог – ЮНАРМІЯ — всеросійський дитячо-юнацький військово-патріотичний громадський рух. Але, він створений – під патронатом Міністерства оборони! У переліки цілей діяльності «Юнармії» прямо вказано – «формирование положительной мотивации у молодых людей к прохождению военной службы и подготовке юношей к службе в вооружённых силах российской федерации». http://surl.li/eyxry

Як то кажуть – відчуйте різницю.

 

 

 

//
Exit mobile version