//

ФЕЙК про те, що військовослужбовцям ЗСУ виплачують заробітну плану облігаціями – Без Брехні

ФЕЙК про те, що військовослужбовцям ЗСУ виплачують заробітну плану облігаціями

Днями ми попереджали, що російська пропаганда почне розганяти фейки і маніпулювати на тлі нововведень із виплатами надбавок і заробітних плат військовослужбовцям ЗСУ. Так і сталося. Вчора низка смітникових телеграм-каналів поширила вкид, що ніби в Україні бракує коштів і військовим виплачують зарплату… облігаціями військової позики із терміном погашення у 2026 році. Чому це фейк – далі у матеріалі.

 

Одним з першоджерел вкиду стали білоріські проросійські пропагандистські телеграм-канали «Белоруский силовик» та «ЖС Premium». Допис поширювався із наступним текстом: «По соцсетям раскидывают вот такое фото. Пишут, что украинским военнослужащим вместо зарплат начали выдавать за службу не зарплаты, а сертификаты со сроком погашения в феврале 2026 года.

Сумма солидная – 2 млн гривен, это примерно 54 тыс долларов. Но вот с учётом даже нынешней экономической ситуации всем понятно, что к моменту выдачи она станет намного скромнее. Хорошо, если четвертинка останется… Наверняка там знают, что расплачиваться по нему уже не придётся…»

Вкид супроводжується фото начебто сертифікату аж на два мільйони гривень!

От на цьому фото пропагандисти і «спалилися» – воно є ключовим елементом фейки, але не відповідає дійсності.

Після початку російської повномасштабної війни проти України 24 лютого 2022 року, у березні Міністерство фінансів розпочало аукціони з продажу військових облігацій.

Військові облігації- це інвестиційний інструмент підтримки державного бюджету, доступний для громадян, бізнесу та іноземних інвесторів.

Кошти від облігацій, залучені в Державний бюджет України, використовуються на безперебійне забезпечення фінансових потреб держави в умовах воєнного стану – соціальні та оборонні. Кожен вівторок Мінфін проводить аукціони з продажу військових ОВДП. http://surl.li/bwxsx

Тобто облігаціє є цінними паперами, а не казначейськими білетами і ними не можуть вестися розрахунки на кштал заробітної плати.

Другий момент – номінал. За інформацією Міністерства фінансів України Номінальна вартість однієї облігації –  1000 грн/ 1000 дол США/ 1000 євро.  Облігацій (сертифікатів) номіналом два мільйони гривень – не існує! http://surl.li/eqtss

Третій аспект – ключові позначки та маркування. На фейковій облігації вказано, що ти начебто це «сертифікат на суму компенсації грошових заощаджень громадян України в установах Ощадбанку і колишнього Укрдержстраху». У справжньому допис зовсім інший – «сертифікат казначейського зобов’язання на пред’явника». До того ж «Укрдержстрах» перестав існувати 30 років тому – аж у 1993 році! http://surl.li/eqtwn. Про які «колишні установи» може йти мова?

Крім того, ж на сайт Мінфіну є чіткий перелік банків-первинних дилерів по роботі з облігаціями (справжніми військовими облігаціями). Їх там 10, в тому складі і Ощадбанк, а не лише він один. http://surl.li/eqtss

Ну і вишенька на тортик – підпис на сертифікаті. На фейковому сертифікаті у підписі значиться – Міністр фінансів України  С. Марченко. Але сам підпис не Марченко, а Міністра фінансів Олександра Шлапака, який очолював це відомство  з 27 лютого по 2 грудня 2014 року.

Саме за каденції Шлапака відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01 квітня 2014 року №100 «Про випуск казначейських зобов’язань «Військові» з 21 травня 2014 року розпочався випуск та розміщення казначейських зобов’язань «Військові» серії В. http://surl.li/equcp

На буковки фейкоробів пропагандистів вистачило, а от змахлювати з підписом – вже таланту не стало!

Ще по темі:

//
Exit mobile version