//

Фейк про відключення газо та водопостачання у квартирах за неявку у ТЦК – Без Брехні

Фейк про відключення газо та водопостачання у квартирах за неявку у ТЦК

Днями у Тернополі нібито поширили листи «щастя» з погрозами квартировласникам та чоловікам, які потенційно можуть бути мобілізованими. У соцмережах з’явилися зображення де нібито хтось тримає в руках лист, в якому від імені керуючої компанії погрожують власнику квартири відключити водопостачання та газопостачання, якщо чоловік (вказано ім’я та прізвище) не прийде до ТЦК за певною адресою. Проте, це фейк.

 

По-перше, у листі посилаються загально на Закон України про мобілізаційну підготовку і мобілізацію. Проте, документ цей надзвичайно великий – містить сім розділів та понад 30 статей. Зазвичай у подібних листах, якщо вони реальні, а не сфальсифіковані крім згадування Закону загалом вказуються конкретні статті. Тим більше, що у листі «щастя» мова йде про покарання. http://surl.li/hoyfi

По-друге, відповідно до статті 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення, порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 грн).

Повторне протягом року порушення скоєння правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 210-1 КУпАП, за яку особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого правопорушення в особливий період, тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн) та на посадових осіб – від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8500 грн). http://surl.li/kjgrz

Тобто ніяких відключень законом не передбачено.

По-третє, у документі є явний русизм – слово «согласно», що говорить про або автоматичний переклад, або про обмежене знання авторів листа української мови.

В-четверте, за водопостачання у Тернополі відповідає КП «Тернопільводоканал» http://surl.li/kjguj, а щодо газу то послуги з розподілу (доставки) газу забезпечує оператор газорозподільних мереж (ГРМ) –  ПрАТ «Тернопільміськгаз», а постачання газу здійснює постачальник – компанія «Газпостач» http://surl.li/kjgvb.

Відповідно саме ці структури мають повноваження по підключенню і відключенню газо та водопостачання, а ніяк не керуюча компанія.

П’яте, фактчекери ресурсу StopFake повідомили, що у коментарі на запит медійників представники Тернопільского ТЦК назвали інформацію фейком.

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Брехунець”

//
Exit mobile version