//

Фейк про здачу у полон українських військових 128-ї бригади – Без Брехні

Фейк про здачу у полон українських військових 128-ї бригади

Створення відео-роликів, які дискредитують Збройні сили України поставлені російською пропагандою майже на конвеєр. Ми вже неодноразово спростовували вкиди, де у фейкових відео-сюжетах нібито українські солдати ведуть себе ганебно по відношенню до цивільних чи свої побратимів, що нібито здаються в полон і неадекватно відгукуються про керівництво держави та військове командування. Днями пропаганда поширили відео-вкид, про нібито здачу у полон українських військових 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади. Чому це фейк – далі у матеріалі.

 

«Бійці 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади склали зброю і здалися у полон», – такий фейк опублікувало російське міноборони.

Згодом з’явилась і «українська» версія того самого відео з логотипом 128-ї ОГШБр і текстом про те, що «знято здачу російської ДРГ», проте у 128-й бригаді офіційно спростували свою причетність до цього відео та взяття росіян в полон. Як саме перероблена версія цього російського відео потрапила на українські канали – це окрема історія, яку ми тут не розглядаємо», – повідомляє телеграм-канал SPRAVDI.

Як повідомляють у Центрі протидії дезінформації поширене відео за низкою ознак є фальсифікацією. http://surl.li/lrfoj

На кадрах присутні жовті соняхи, яких вже давно немає на українських полях, би минув сезон коли вони цвіли – це орієнтовно липень. До того ж, таких полів із запаханою землею та полями немає на лінії бойового зіткнення через постійні обстріли та забруднення території вибухонебезпечними предметами – там фермерські роботи не ведуться.

За певними ознаками можна встановити, що «полонені» у кадрі і весь сюжет – це постановка з «акторами». На це вказують наступні деталі. Полонені здаються в полон з примкнутими магазинами до автоматів, хоча під час здачі в полон магазин автомата має бути відімкнутий.

Жоден з них не має на собі екіпірування – бронежилетів, касок, розгрузок та іншої амуніції. Солдати лише у формі та мають тільки  автомати.

Єдиний з чоловіків на відео, що показово знімає з себе «бронежилет», насправді знімає порожній чохол від бронежилета – якщо добре придивитись, то бронеплит у цьому чохлі від бронежилета немає.

«Не виключено, що у постановочному ролику знімались курсанти російських військових ВНЗ, які навчаються для подальшої служби в підрозділах так званого «інформаційного протиборства» зс РФ. Саме цим і можна пояснити молодий вік, однакові зачіски та відсутність екіпірування на акторах», – пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

ВИСНОВОК

Черговий відео-вкид про нібито здачу українських військових у полон – фальсифікація пропаганди, яка зрежисована та має ознаки постановки.

Пропагандисти, як і у попередніх відео, «проколюються» на дрібницях, які є важливі для ідентифікації подій – місце події, час, якщо це люди або техніка – деталі в озброєнні, амуніції, технічних засобах.

 

Матеріал підготовлено фахівцями проекту “Брехунець” в рамках ініціативи Мережа проектів з протидії дезінформації 

//
Exit mobile version