//

Фейк росіян про нацистську ялинку в українському дитячому садку – Без Брехні

Фейк росіян про нацистську ялинку в українському дитячому садку

Ще 21 грудня російські пропагандисти поширили фото ялинки, що була прикрашена паперовими повішеними путіними та  палаючим кремлем. Нібито це фото було зроблено в дитсадку Чернігова. Почалося виття на болотах про “виховання нацистів, терористів, людожерів, яких змалечку вчать “ні за що” ненавидіти москву”.

Ялинка, навіть разом з новорічною казкою про азовців, що рятують ялинку, “не зайшли”, можливо, тому що були затьмарені візитом Зеленського до США.

Тому фейк вирішують підсилити і запустити вдруге 25 грудня на весь світ. Для цього до тієї самої ялинки додають фото ялинкових кульок з символікою Третього Рейха.

Також на фото ялинки “геолокацію” вже написали не українською, а англійською.  Також англійською зроблено надпис in the kindergarten, щоб переконати, що ці фото з дитсадка. Ці фото розкинули вже на міжнародний рівень через твіттер та фейсбук. Причому ми зафіксували географію поширення від Сербії до Греції.

Насправді

Єдиним “доказом”, що фото зроблено саме в Чернігові слугує геопозначка, нібито поставлено в історіях інстаграму. Але оригінального фото з гоелокацією в жодній з публікацій немає, всі вони – скріншот з сторіс інстаграму, за затертим ніком. До того ж навіть з цих скріншотів видалені всі метадані. Тобто за аналізом фото встановити час та місце, де воно було зроблено – неможливо.

Тег з позначенням місця можна прикріпити будь-який і навіть не в інстаграмі, а в звичайному фоторедакторі.  Це довели і самі росіяни, коли наклали англійський напис Чернігів для західної аудиторії. До речі, вони тут і схибили, адже написали на російський манір “Chernigov”, хоч в первісному варіанті було “Чернігів”.

 

Фото ялинкових прикрас зі свастикою, які притулили до ялинки “з Чернігова”  були зроблені ще у 2011 році. Про них згадують в науковій статті про святкування Різдва під час ДСВ.  Німецькі мистецтвознавці у 2013 році виставили у Музеї хліба та мистецтва колекцію ялинкових прикрас (400 експонатів) часів Третього рейху, щоб продемонструвати, як фанатики змінювали символи Різдва.

Bn

Отже, фактичних доказів того, що фото ялинки було зроблено в дитсадку Чернігова нема. Натомість є докази підробки. Та й сам фейковий закид неправдивий: українських дітей не треба силоміць вчити ненавидіти російських окупантів. Вони на власні очі бачать, хто напав і руйнує Україну та вбиває їхніх рідних. Так що кремль у вогні та повішений путін – звичайне бажання перемоги кожного українця.

А пристрасть до виготовлення справжньої дичини зі своєю зет-символікою та путіним більше притаманна якраз країні-агресору. У них не лише не ялинки, а й на труси ліплять ці зетки.

//
Exit mobile version