//

Фейк роспропаганди про повістки «таксистам, програмістам і працівникам доставки» – Без Брехні

Фейк роспропаганди про повістки «таксистам, програмістам і працівникам доставки»

У російських пропагандистських телеграм-каналах 30 січня поширили відео, на якому працівнику сервісу доставки їжі вручають повістку. Однак насправді – це ролик-жарт, який пропаганда перетворила на фейк лякалку про «примусову мобілізацію». Далі про це у матеріалі.

 

Низка російських телеграм-каналів поширила повідомлення наступного зімсту:

«Таксистів, доставщиків їжі, установників програмного забезпечення викликають за адресою, де співробітники військкоматів вручають їм повістки».

До допису додають відео, на якому «представник» сервісу доставки їжі привозить замовлення, але за дверима його чекає чоловік у військовій формі та «вручає повістку» до воєнкомату.

Ролик перепостив і «рупор» кремля соловйов. У дописі присутній і скріншот з обурливими та неграмотно сформульованими коментарями до відео. Очевидно, писали їх не українці. Ось приклад одного з них: «Вчора була інформація, що викликають таксі по уклону і вручають ПОЇЗДКИ».

Відео з врученням повістки працівнику сервісу доставки їжі – просто жарт, з якого роспропаганда «зліпила» фейк.

Першоджерело ролика – телеграм-канал «Реальный Киев». В описі до відео зазначено, що «відео створене в розважальних цілях». Тобто це – звичайна постанова! А пропагандисти скористалися моментом, аби залякати українців врученням повісток на кожному кроці.

До слова, роспропаганда не вперше продукує брехливі вкиди з жартів українців. На початку січня у соцмережах стала популярною картинка з портретом Степана Бандери, викладеним начебто тілами російських солдатів. Проте це було нічим іншим, як сатирою, яка згодом стала фейком. http://surl.li/eqkjb

Крім того, даний фейк, ще одна невдала спроба демонізувати широкомасштабної ІПСО демонізувати мобілізаційний процес в Україні – в останні декілька тижнів російська пропаганда закидає український інформаційний простір «жахалками» про примусову мобілізацію.

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Брехунець”

Авторка. Світлана Кирилова

Ще по темі:

//
Exit mobile version