//

Фейк та маніпуляція про безоплатний інтернет для українців «на час війни» – Без Брехні

Фейк та маніпуляція про безоплатний інтернет для українців «на час війни»

Безоплатний інтернет для українців «на час війни» обіцяють в одному з популярних новинних телеграм-каналів – БДСН. Таким вводять в оману понад 350 тисяч підписників пабліка.

«Увага! Сьогодні, 17 травня прийнято рішення про надання безкоштовного ІНТЕРНЕТУ в Україні на час війни. Подати заявку можна до 23 травня 2022 року. Для того, щоб підключити безкоштовний інтернет за 1 хвилину оберіть вашого оператора», – таке повідомлення з’явилося вранці 17 травня у вказаному вище телеграм-каналі. Далі підписникам пропонують начебто подати заявку на підключення для безоплатного обслуговування, натиснувши на відповідну панель. Однак така дія веде лише до одного – відкривається вікно із пропозицією підписатися на інший телеграм-канал. Така нехитра маніпуляція називається взаємним піаром та є однією з найефективніших для просування у телеграмі з точки зору SMM. Однак пропозиція, якою заманюють підписників, є тим гидкішою, що у ній використовують формулювання про війну.

Проте, розберімося спершу з тим, що вже початок повідомлення мав би викликати сумніви: а чи справді було рішення про безплатний доступ до інтернету? Хто його ухвалив? Що таке «на час війни»?

 

Попри те, що перевірку можна було припинити вже на етапі, коли ви розумієте, що це лише маніпуляція, аби привести нових читачів у інший тг-канал, нагадаємо правила фактчекінгу.

По-перше, формулювання «на час війни» є аж занадто розмитим. Адже війна в Україні триває ще з 2014 року, а події від 24 лютого є повномасштабним вторгненням росії в Україну. Якщо ж мова йде про ухвалені рішення, то для цього є коректне формулювання – «воєнний стан». Саме його режим регулює обмеження або дозволи, що діють на території України. Нагадаємо, наразі президент Володимир Зеленський продовжив дію воєнного стану до 25 травня.

По-друге, не менш безликим є «прийнято рішення». Хто його ухвалив? Адже не вказали жодного офіційного джерела такої інформації. Однак на сайті Офісу Президента, який підписує будь-які укази, жодних схожих рішень немає. На сайтах Верховної Ради  та Кабміну – аналогічно. 

Що ж, навіть якщо допустити, що це ініціатива окремих мобільних операторів у нинішніх умовах, то на їхніх офіційних сторінках також немає жодного слова про безплатний доступ до інтернету. 

Вкотре нагадуємо: в країні – війна, в тому числі й інформаційна. Тож тепер варто тим паче двічі подумати перед тим, як тиснути на панелі в пабліках чи на сайтах. Якщо цього разу йдеться про «набивання» собі підписників, то наступного разу ви так само автоматично натиснете на сайті, де вже можете надати доступ до своїх персональних даних. 

Формуйте у собі звичку до критичного мислення, фільтруйте інформації та не «ведіться» на обіцянки безплатних послуг за просто так.

Що ж до пабліка, якому в такий спосіб намагалися накрутити ще трішки читачів, то щось пішло не так. На момент допису про безоплатний інтернет у нього було понад 786 тисяч підписників. Однак вже за 3 години їхня кількість зменшилася на 2 тисячі – до 784 тисяч. Із самого ж БДСН за цей час також «втекли» пів тисячі підписників. 

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version