//

Фейк та провокація про те, що Німеччина та Франція пропонують Україні вступ у ЄС взамін на повалення уряду Польщі – Без Брехні

Фейк та провокація про те, що Німеччина та Франція пропонують Україні вступ у ЄС взамін на повалення уряду Польщі

Від учора мережею поширився допис нібито від польської журналістки про те, що: «у Брюсселі неофіційно кажуть, що Німеччина та Франція пообіцяли українській владі швидкий вступ до ЄС, якщо Київ допоможе повалити нинішню польську владу. Вони аргументують це тим, що ЄС неможливо розширити без зміни договорів, а саме Польща блокує ці зміни».

Поява такого посту на тлі напружених відносин України та Польщі в останній час – недаремна. Чи це вкиді провокація пропаганди, чи власна «скандальна думка» журналістки – далі у матеріалі.

 

Слід зазначити, що російська пропаганда на тлі суперечок і напруження у відносинах України та Польщі, усіляко намагається роздмухати в інформаційному просторі гостроту цієї ситуації. Для цього пропагандисти маніпулюють вирваною із контекста інформацією, генерують фейки, подають у вигідному для себе ракурсі ту чи іншу інформацію.

Тож поява такої публікації у Твіттер від нібито польської журналістки – не випадковість.

Крім вже зазначених тез, журналістка написала і наступне: «Німеччина та Франція дбають лише про те, щоб якнайшвидше повернутися до бізнесу з росією і водночас збагатитися та збільшити свій вплив шляхом «відбудови» України». Ця інформація надходить з надійних джерел. Я маю великий стаж в Брюсселі і, отже, контакти  від більшості польських євродепутатів, вони не є цими джерелами». http://surl.li/lncla

Меседжі доволі провокативні. На поточний момент, ці заяви журналістки спростували в українському МЗС.

«Зазначена інформація не відповідає дійсності. Категорично відкидаємо такі інсинуації. Українська сторона жодних таких пропозицій не отримувала, намірів втручатися у внутрішні справи Польщі не мала і не має. Ба більше, Україна високо цінує підтримку Польщі у відбитті російської агресії, підтримці нашого шляху до членства в ЄС і НАТО», — написав у Facebook речник МЗС Олег Ніколенко.

Він також подякував полякам, які проявляють солідарність з українцями, згадавши, що нещодавно президент України Володимир Зеленський вручив державні нагороди громадянам Польщі: журналістці Б’янці Залевській та медику-волонтеру Даміану Дуді.

«Переконані в безуспішності зусиль вбити клин у високий рівень поваги та співпраці наших народів. Закликаємо наших польських друзів не піддаватися на спроби провокацій, працювати разом задля ефективної протидії спільним викликам», — додав представник дипломатичного відомства.

Хто така Домініка Чосич?

Як пише одне з польських видань, Домініці Чосич, 46 років, народилася 25 вересня 1976 року в Кракові. Її батько походив із колишньої Югославії, а мати – полька. Перші чотири роки свого життя вона провела в Югославії. Зараз живе і працює в Брюсселі. Ніяких фактів про особисте життя журналіста невідомо. http://surl.li/lncnp

У її соціальних мережах немає фотографій, на яких вона зображена з партнером або дитиною, тому невідомо, чи перебуває вона з кимось у стосунках.

З 2016 року вона є кореспондентом TVP у Брюсселі.

Готує матеріали, що виходять переважно на TVP Info. Разом із Кшиштофом Зємцем він веде програму «Studio Zachód», яка висвітлює теми, пов’язані з польською міжнародною політикою. Домініка Чосич також пише книги. Автор путівника Балканами «Балканський експрес», книжки про польський шлях до членства в Євросоюзі «Від горизонту до лідерства», а також роману «Усмішка Даліди».

Що цікаво, Чосач у березні 2023 року вже мала критичні меседжі про Україну. Точніше – про українських біженців у Польщі та виплату їм коштів на утримання. Вона виступає одним із експертів у статті та пише твке: «У 2022 році Польща витратила понад 8,3 млрд євро на допомогу біженцям з України – за даними ОЕСР та з двох фондів ЄС на ці цілі вона отримала загалом близько 300 млн євро. Тепер, коли Польща хоче скоротити фінансування для біженців, ЄС має претензії».

Тож на поточний момент не можна остаточно говорити про те, що Чосач є у пулі російських так званих західних експертів, які підживлюють у західному інформаційному просторі російські наративи.

В той же час, поява такого посту саме зараз – не випадковість. Тим більше, що якщо розібратися детально, то у словах журналістки приховано чимало російських наративів, як то – «Захід наживається на війні в Україні», «Україна – маріонетка західних країн і має зовнішнє управління» та ін.

До того ж такий вкид дуже добре підіграє політиці кремля по роздмухуванню суперечок між країнами Європи, аби порушити їх єдність у підтримці України.

Тому можемо констатувати, що як мінімум такий пост польської журналістки – спланована акція. Його можна кваліфікувати як інформаційну провокацію. А саму інформацію – як фейкову.

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Інтент”

//
Exit mobile version