//

ФЕЙК | У США медсестра померла після щеплення від COVID-19 – Без Брехні

ФЕЙК | У США медсестра померла після щеплення від COVID-19

 

У соцмережах і ЗМІ України, а також через російські смітникові ресурси днями поширилося відео, де начебто у США медсестра непритомніє через кілька хвилин після щеплення від COVID-19. У тексті новинних ЗМІ говориться, що інцидент стався під час інтерв’ю, яке жінка давала після вакцинації. Медсестра повідомила репортерам, що у неї почалося запаморочення, а потім втратила свідомість. У пабліках в Instagram і в розсилках в WhatsApp поширюється версія, що медсестра померла. Одразу на тлі начебто цієї гучної події почалася хвиля обурення вакцинацією, яку називають геноцидом – привіт від прихильників «теорії змови».

Слід наголосити, що саме російські ресурси роздмухують цю “сенсацію”, всіляку дискридитуючи західні вакцини на тлі, того, що російську вакцину ніхто у світі закупати не поспішає. 

Але головне – насправді ніхто не помер!  А вся справа у пропаганді!

Одразу хочемо звернути увагу, як по різному подають цей випадок у ЗМІ. Ось версія від кремлівських “глашатаїв”.

А це нейтральна версія, яка подає суть історії.

СПРОСТУВАННЯ

Дійсно, одна з медсестер у США через 17 хвилин після вакцинації від коронавіруса втратила свідомість. Однак це обумовлено тим, що вона схильна до втрати свідомості при будь-якій болі, це особливість пов’язана з реакцією блукаючого нерва. Головний факт – медсестра жива, не померла!

Тіффані Довер, медсестра з Меморіальної лікарні католицьких ініціатив в галузі охорони здоров’я (CHI) в місті Чаттануга, штат Теннессі, втратила свідомість після вакцинації Pfizer-BioNTech від COVID-19. Після відновлення вона дала інтерв’ю WTVC-TV NewsChannel 9: «Я відчувала себе трохи дезорієнтованою, але зараз відчуваю себе добре, і біль в руці пройшла»

Крім цього, в інтерв’ю каналу Channel 3 вона заявила, що це не рідкість для неї, і пояснила що саме сталося.

«У мене в минулому була надмірна реакція блукаючого нерва, і тому, якщо я відчуваю біль від чого-небудь, від задирки або уколу пальця на нозі, я можу просто втратити свідомість»

Також Тіффані додала, що для неї це звичайна справа і вона непритомніла близько шести разів за останні шість тижнів.

Цікаво: Вазовагальна або Вазодепрессорна непритомність ( що пов’язана з блукаючим нервом) – найчастіший і розповсюджений тип непритомності. Провокуючою ситуацією часто стають емоційні реакції (біль, страх, вид крові і т.д.). За кілька секунд до непритомності може виникати нудота або запаморочення, сплутаність свідомості. 

Прес-секретар CHI Memorial підтвердив Reuters по електронній пошті, що медсестра швидко поправилася після інциденту. 21 грудня Тіффані вийшла на зміну в клініку – на сторінці клініки в Twitter опубліковано відео, що це підтверджує.

У мережі тим часом з’явилося безліч фейковий акаунтів як від імені самої Тіффані, так і такі, що оповідають про її смерті.

Цікавий інший факт: 15 вересня 2020 року у самій Росії стався схожий інцидент. Відомий актор, Михайло Боярський прийшов на вакцинацію від грипу. Рядова подія була подана росіськийми ЗМІ, як вельми гучна подія – купа телекамер, преси, інши актори у групі підтрики. Проте не так сталося, як гадалося. Коли головному Д’Артаньяну робили огляд перед щепленням у нього скакнув тиск (принаймні так повідомляють) і він… знепритомнів. Актора швидко привели до тями, і щеплення таки йому було зроблено. Проте, красиво сплановани піар сюжет був зіпсований.

ВИСНОВОК:

 

Матеріал підготовлено в рамках співпраці Євразійської мережі проектів з фактчеікнгу і медіаграмотності EFMN

//
Exit mobile version