//

Фейкова атака “дронів-камікадзе”, як привід для продовження сценарію захоплення ЗАЕС – Без Брехні

Фейкова атака “дронів-камікадзе”, як привід для продовження сценарію захоплення ЗАЕС

Росіяни продовжують сценарій захоплення Запорізької АЕС. Запорізька АЕС уже багато місяців знаходиться під гібридним контролем російських терористів. Саме терористів, тому що вони не просто захопили, вкрали, окупували атомну станцію, а саме тероризують світ ядерною загрозою.

МАТЕРІАЛ ОНОВЛЕНО!

На атомній станції стан речей наступний: на станції повно військової техніки, боєприпасів та РСЗО, з росії прислані наглядачі з їхніх АЕС, основний робочий персонал станції продовжує працювати, перебуваючи в заручниках, робітників станції, які відмовляються втілювати той чи інший злочинний сценарій, катують та вбивають. Так раніше росіяни придумали провокацію, що в охолоджувальних басейнах нібито захована вибухівка і змушували водолаза станції Андрія Гончарука це підтвердити.  Після героїчної відмови окупанти його закатували до смерті. Лише за останні дні викрадено ще трьох керівників, відповідальних саме за безпеку станції. 

 

ТЕЗА1: Станція в безпеці, бо під контролем росіян

Росія весь час після захоплення намагається якось легітимізувати своє захоплення станції, адже це безпрецедентний випадок – крадіжок атомних станцій ще у світі не було. Спершу планом передбачалося показати, що російські військові надійно контролюють українських робітників станції. Цій версії дуже хотіла підіграти й МАГАТЕ: генеральний директор якої неодноразово героїчно поривався їхати на окуповану територію, щоб перевірити стан роботи станції, радіоактивних відходів і визнати, що “все в порядку”. Адже після захоплення станції передача даних моніторингу була вимкнена, проте дані записувалися на внутрішні сервери. Тому нібито треба було особисто їхати самому Генсеку (з заступником росіянином).  Україна ж вимагала від МАГАТЕ звернутися до світу з вимогою вигнати загарбників з атомної станції та відсторонити росіян від керівництва організацією. В МАГАТЕ натомість поширили неправдиву заяву, нібито Україна запрошувала їх на Запорізьку АЕС. Перший план росії не вдався, зрештою лише було відновлено передачу показників зі станції. Тому росія вдалася до реалізації другого варіанту – ескалації та дестабілізації.

У червні окупанти розмістили на території атомної електростанції РСЗВ «Смерч» та «Град», танки та бронетранспортери, незважаючи на те, що ці дії загрожують ядерній безпеці половини світу. Вони використовують ЗАЕС як щит, адже розуміють, що ЗСУ не будуть завдавати по ній ударів. У липні зі станції почали ледь не щоночі обстрілювати Нікополь “Смерчами” та “Градами”, зловтішаючись своєю безкарністю. Але і це була не остаточна ціль окупантів, а лише провокація.

Військові вантажівки російських окупаційних військ біля другого енергоблока Запорізької АЕС

ТЕЗА2: Атака “безпілотників-камікадзе” на ЗАЕС

Учора всі центральні канали росії синхронно, одразу після події, почали поширювати новину про нібито напад українських безпілотників-камікадзе на Запорізьку АЕС. Оператор був на місці “атаки” буквально за лічені хвилини після перших повідомлень. Так буває, коли справжньої небезпеки наступних вибухів чи детонації боєприпасів немає і пропагандист-оператор про це знає. Така злагодженість та оперативність свідчить про підготовлену провокацію. В кадр одразу ж потрапили нібито частини від безпілотника та лише галявинка спаленої трави на фоні станції. Ніякої пожежі поряд під час зйомки відео немає. Це пустир поблизу фонтанів охолодження води.

На інших пізніших відео від очевидців видно дим, який підіймається десь за будівлями станції, на прилеглій території. На пізніших фото видно, що за парканом, за кільканадцять метрів від “місця вибуху”, згоріли якісь дошки поблизу сміттєвих баків. На фоні видно столи зі стільцями, які навіть не обвуглилися. 

Важливе оновлення:
22 липня, за добу після розміщення матеріалу, з’явилося офіційне відео від ГУР МО, з якої видно, що на місці пожежі розміщалася польова кухня окупантів в наметах. Місце влучання знаходилося поблизу наметів, але безпосередньо по них не вцілили. Пожежі на відео не видно. Зате видно окупантів, які в паніці розбігаються від «хлопка». Що надалі спричинило пожежу – незрозуміло.
Також на відео показано момент влучання в установку «Град» росіян, яка була розміщена поблизу фонтанів. Детонації влучання не спричинило.
Цю “атаку камікадзе” швидко ліквідували пожежники станції. Навіть столи на смітнику не постраждали. Російські ЗМІ подали це як атаку трьох безпілотників саме на АЕС і серію з чотирьох вибухів. 

Атака АЕС дронами – безглуздя, тому що споруди над ядерними реакторами мають рівень захисту, що може витримати пряме влучання авіаційної бомби. Тож влучання якихось безпілотників їм, як укус комара. І головне – навіщо? Ядерні реактори українскьої аес – не воєнна ціль для ЗСУ, з них не здійснюють напад на наших військових і їх пошкодження жодним чином не знищує окупантів. Первісна версія про атаку на реактори протягом дня змінилася на атаку на фонтани.

Окупантами історія з безпілотниками була використана, щоб обґрунтувати переховування військової техніки та боєприпасів уже ВСЕРЕДИНІ енергоблоків. Бачачи ефективну і точну роботи ЗСУ з HIMARS та М777 по складах в тилу окупантів, росіяни боялися ховати техніку просто на території станції. Робота безпілотників була лише приводом.

Ще 18 липня 2022 року, російські загарбники силоміць відібрали у двох працівників станції перепустки та, скориставшись ними, зайшли на «брудну» естакаду і до радіаційної зони блока №2 ЗАЕС, щоб оглянути місце для укриття техніки. Без жодних засобів захисту.

А 19 липня частина окупантів і завезених російських спеціалістів-наглядачів вирішили облаштувати собі укриття в підвалі Учбово-тренувального центру станції. Це той самий центр, який росіяни обстріляли 4 березня під час захоплення станції та підірвали біля якого підірвали боєприпаси 16 березня (зображуючи диверсійний напад).

20 липня, після “атаки камікадзе”, окупанти почали вимагати від адміністрації станції відчинити їм машинні зали на 1-му, 2-му і 3-му енергоблоках ЗАЕС, щоб розмістити там весь свій військовий арсенал. Слід віддати належне героїзму робітників станції, які бувши самі заручниками, до цього часу ще не пускали російських терористів в критично небезпечні зони станції.

Сьогодні з’явилося повідомлення Енергоатому, що російські військові таки вдерлися до машинної зали 1-го енергоблока ЗАЕС та затягнули туди щонайменше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом, зброю та вибухівку.

Таким чином вони перетворюють вже безпосередньо атомний об’єкт на свою фортецю. Звісно ж вибивати звідти їх ніхто не буде, але небезпека криється в іншому. 

“Весь арсенал ввезеної важкої техніки з усім боєкомплектом перебуває на даний момент зовсім поруч із обладнанням, яке забезпечує роботу турбогенератора. Зокрема, у безпосередній близькості до головного маслобаку, де міститься легкозаймисте масло, яке охолоджує парову турбіну. Там же є вибухонебезпечний водень, який використовується для охолодження генератора”, – наголошує Енергоатом.

Також військова техніка загарбників унеможливила доступ спеціалізованих пожежних та інших машин до машзали енергоблока №1. Відтак ризик пожежі багатократно зростає, а її гасіння стає вкрай проблематичним. Якщо ж пожежа станеться, наприклад через випадкову детонацію боєкомплекту, то її масштаби можуть дорівнювати тій, яка відбулася під час аварії на ЧАЕС! 

А що ж там в МАГАТЕ, висловили занепокоєння? В сьогоднішньому повідомленні від Генсека навіть не згадується про те, що росіяни в рази збільшили ризик терористичної загрози, завізши техніку та боєприпаси безпосередньо до машинної зали енергоблока. Є лише згадки-лякалки від 3 березня про Чорнобильську АЕС та загальний заклик “припинити конфлікт”. Росі, окрім власне заховатися від ЗСУ може реалізувати і більш масштабний задум. Терором, викраденням, вбивством робітників станції, зривом виробничих та безпекових процесів доведе до такого становища, що оголосить на весь світ про некерованість станції. Тоді МАГАТЕ саме закличе “когось” убезпечити Європу від ядерної загрози найбільшої атомної станції в Європі. І “рятівник” з росії вже будуть тут як тут.

//
Exit mobile version