//

Фейкова картинка «Молитва за Авдіївку» згенерована штучним інтелектом – Без Брехні

Фейкова картинка «Молитва за Авдіївку» згенерована штучним інтелектом

Днями мережею поширилися пости з картинкою про події навколо Авдіїки, як – як виявилося – згенерована штучним інтелектом (ШІ). І такі пости знову отримала ганебно великого поширення в мережі. Що не так з цим фото? Про це далі у матеріалі.

 

На ілюстрації нібито група військових молиться на фоні хрестів. Тепер звернемо увагу на деталі, які говорять про те, що зображення – це «робота» штучного інтелекту.

Перше, на військових форма не українського зразка – вона ближче до форми російських окупантів. Це легко перевірити просто загугливши приклади форми ворога.

Друге. Прапор на руці дівчини, яка зображена на передньому плані чомусь має три кольори. Дійсно, чому ж це? Нагадаємо, що прапор нашої країни має два кольори — синій зверху та жовтий знизу.

Третє. На те, що це фейкова картинка, згенерована ШІ, вказує й неправильна анатомія рук. Часто на таких фото люди мають 6 пальців. Тут пальців 5, проте, кудись подівся великий палець.

Четверте. Дівчина в зоні бойових дій без шолома (власне, як і чоловіки), проте з доглянутим волоссям та манікюром. І це в умовах фронту?

П’яте. Хрест абсолютно нетиповий для нашої країни. Тим паче для її східних регіонів.

Але все це не завадило людям масово репостити таку “молитву”.

З якою ж метою створюються такі зображення (і не виключно, що авторство таких зображень – російське).

Можна виділили дві основні причини:

По-перше, спонукає підписуватись на нібито патріотичні сторінки, які потім будуть просувати російську пропаганду та вигіднв ворогу наративи.

По-друге, ворог вкотре намагається деморалізувати українців, посіяти панічні настрої інформацією про важкі бої які наразі йдуть в районі Авдіївки й не лише.

Це вже не перші випадки, коли штучний інтелект росія активно використовує для поширення фейків. Роблять це і корисні ідіоти, які не розуміють шкоди таких картинок.

Нагадаємо, як незабаром після трагедії в Дніпрі – удару ракетою по житловому будинку у січні 2023 року – мережею та телеграм каналами рознеслось фото маленької дитини в курточці з українським прапором на рукаві та надписом: «Цей малюк вижив. Він назавжди запам’ятає, хто зруйнував його світ. Дніпро».

Такі фейки знецінюють та романтизують трагедії. Відвертають увагу від справжніх наслідків російських атак. Детальніше про це ми писали тут: http://surl.li/nsxfr

Найкраще, що ви можете зробити, побачивши такі повідомлення – це доповісти про неправдиву інформацію, щоб пост з російським фейком видалили з мережі.

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Вгору”  в рамках ініціативи Мережа проектів з протидіх дезінфомації 

//
Exit mobile version