//

Фейкова стаття із скандальною заявою Жозепа Борреля – Без Брехні

Фейкова стаття із скандальною заявою Жозепа Борреля

Днями у мережі та пабліках у соціальних мережах – переважно російського сегменту – були активно поширені дописи з нібито скріншотом однієї із статей із сайту російськомовної служби німецького міжнародного мовника «Дойче Велле». Скріншот статті включає фото верховного комісара ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля, а в заголовку міститься таке: «Борель: Росія цілком і повністю винна у провалі українського контрнаступу і має понести серйозну відповідальність.

Заголовок матеріалу недвозначний. Тож далі у матеріалі деталі про те, чи була така заява Борреля, чи це пропагандистська фальсифікація.

 

Дійсно 17 липня на сайті російськомовної служби «Дойче Велле» було опубліковано статтю у цитатами Жозепа Боррела (інших публікацій в цей період про верховного комісара, чи з його висловлюваннями видання не публікувало). Проте, назва матеріалу відрізняється від тієї, що була поширена у сумнівних пабліках. А саме «Борель: Росія використовує голод як зброю». Тож як бачимо зміст зовсім інший.

Автором статті є Ксенія Польська, і у фейковій версії статті також згадується її прізвище. На сайті можна знайти низку інших статей, автором яких є ця журналістка, але в жодній з них немає поширеної цитати, яка приписується Борелю. Крім того, до інших статей опублікованих під ім’ям Ксенії Польської про Жозепа Боррела, не додається фото, використане у фейковому варіанті.

В оригінальній статті коментар Жозепа Бореля стосується рішення москви не продовжувати «зернову угоду». Про це він говорив 17 липня на саміті Євросоюзу, країн Латинської Америки та Карибського басейну у Брюсселі. Борель зазначив, що цей крок Росії є абсолютно невиправданим і що вона використовує голод як зброю. Головний дипломат ЄС пообіцяв, що ЄС зробить усе, щоби експортувати зерно з України.

ВИСНОВОК

В котре можна констатувати, що пропаганда кремля, фальсифікувала матеріал відомого видання, аби надати вагу фейку за рахунок авторитетної медіа-платформи.

Жозеп Боррель не говорив подібної цитати і в коментарях для інших ЗМІ – такого висловлювання не зафіксовано в інших джерелах.

Перекручування та перебріхування меседжів, заяв, висловлювань відомих політиків, міжнародних діячів, керівників держав – один із найпоширеніших методів інформаційних атак кремлівських пропагандистів. У такий спосіб вони намагають створити потрібну їм інформаційну «картинку» для поширення своїх наративів.

//
Exit mobile version