//

Фейкове відео про петицію українських генералів про розпуск Верховної Ради – Без Брехні

Фейкове відео про петицію українських генералів про розпуск Верховної Ради

Сьогодні у мережі TikTok активно поширюють відео, у яких нібито Валерій Залужний, Олександр Сирський, Сергій Шаптала, Дмитро Марченко та інші командувачі української армії створили петицію щодо розпуску Верховної Ради України та подальшої мобілізації депутатів. Також у цих відео фігурує й очільник Миколаївської ОВА – Віталій Кім. Де приховано фейк, та яка мета його створення – далі у матеріалі.

 

Однозначно можна сказати, що це фальсифікація. Фейкороби під відео просять перейти за посиланням і підписати цю петицію. У самому відео тестове повідомлення говорить про 40 000 голосів. Є і персональне звернення. Проте, якраз у цьому зверенній закралась помилка, яка крім інших ознак видає підробку – перед словом «українець» зайва буква «к».

В дійсності такої ніякої петиції не існує. А так звані посилання, за якими глядачів закликають перейти, ведуть на різні TG-канали та сторонні сайти.

Одна з цілей створення подібних відео з клікбейтними заголовками – і ця мета відносно не агресивна – підняття охоплень тих чи інших ресурсів та залучення нових користувачів.

Проте, у цьому вкиді все ж таки прослідковується рука пропаганди. Російські пропагандисти вже неодноразово розігрували карту протистояння у владі і зокрема – між вищим військовим командуванням та нинішнім керівництвом держави.

Чому саме у переліку генерали? Це натяк на військову хунту, яка вирішила захопити владу. І звернення про це говорить – бо там написано збираємо голоси не на «розпуск» Верховної Ради – процедури, яка є законною за певних підстав і обставин – а саме для розгону парламенту. Тобто силового сценарію.

Все як пишуть у методичках.

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання «Вгору»

//
Exit mobile version