//

Фейкове відео про те, що нібито російських полонених відправляють на мінне поле – Без Брехні

Фейкове відео про те, що нібито російських полонених відправляють на мінне поле

Тільки вчора ми викрили і описали детально, вказав на фальсифікації відео, де нібито солдати ЗСУ влаштували тир с спортзалі школи, як сьогодні пропаганда поширила новий відео-вкид. Цього разу тема ще більш зухвала – нібито полонених росіян відправляють розміновувати мінне поле. Далі у матеріалі про те, чому це черговий фейк.

 

Саме відео, або повідомлення, що таке відео є – активно поширили російські ЗМІ. Всі вони посилаються на РИА Новости. Проте, не у всіх так званих виданнях є саме відео. Крім того, якщо і є посилання на РИА – то воно не у всіх веде саме на відео. Тобто поширення якесь неузгоджене і технічно некоректне, як для «сенсаційної» новини.

Проте на деяких ресурсах відео таки є з маркером сама РИА НОВОСТИ.

Щодо самого відео шедевру. В описі до нього російські пропагандисти поширили такий супровід: ««Украинские военные отправили российских солдат, которых взяли в плен, на минные поля. Об этом сообщил источник РИА Новости, приложив видео. «Видео было в телефоне, который нашли в украинском блиндаже. На нем всушники гонят на минное поле наших парней, которых они взяли в плен, со словами: «Если дойдешь, свободен», — рассказал источник агентства, он же и передал видео»».

Тобто «джерело» мало чітко зрозуміти із знайденого відео, що саме відбувається і почути ті слова, які він озвучив.

Проте, у самому відео цих слів немає. Відповідно – це припущення, фантазія, вигадка «джерела».

Сюжет відео починається з того, що нібито солдат ЗСУ тримає під прицілом людину у військовій формі, яка кудись йде метрів за 20-30 від нього. Проте сам «зсушник» показаний дуже швидко, уривками. Ще на одному із фрагментів можна побачити, що ще один солдат нібито ЗСУ лежить – у кадрі попадають ноги у взутті і зеленою стрічкою. В принципі, це всі ідентифікатори, що у кадрі солдати ЗСУ.

І тут варто звернути увагу на декілька деталей. По-перше, отака уривчаста, фрагментальна демонстрація солдат ЗСУ у фейкових відео – це вже системний елемент. Типу тут ось вони наче є, але особливого акценту на них немає, щоб не можна було розгледіти деталі.

По-друге, «солдат» який тримає на прицілі полоненого, що йде на «мінне поле» – не має повної польової екіпіровки. А враховуючи, що події  відбуваються наче на передку – це дивно і викликає сумнів у достовірності.

По-третє, у нібито солдатів ЗСУ зелені стрічки на ногах. Проте, зараз їх на ноги не чіпляють.

В-четверте – локація подій невідома.

В кінці відео, відбувається вибух і «оператор» нібито падає у ховається і говорить пару слів. Слова нечіткі і мають або ознаки склейки, або технічної навмисної зміни тембру, наче для того щоб замаскувати голос. Це теж дуже підозрілий момент.

ВИСНОВОК

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Брехунець” 

//
Exit mobile version