//

Фейкове відео «страти вагнерівця», яке було запущено пропагандою сім років тому, як «страта сепаратиста» – Без Брехні

Фейкове відео «страти вагнерівця», яке було запущено пропагандою сім років тому, як «страта сепаратиста»

Російська пропаганда днями знову продемонструвала свою феєричну тупість у створенні «контенту» для своєї невибагливої ватної аудиторії, якій можна згодовувати вже вживані жахалки. У низці телеграм пропагандистських телеграм каналів поширилося відео нібито «страти вагнерівця» військовими ЗСУ шляхом закопування живцем. Проте, це фейкове відео від іншого фейку, який та сама пропаганда запустила ще сім років тому. Далі про це у матеріалі.

 

На поширеному відео троє нібито військових, у балаклавах у формі з натяком на військову, кидають до вже викопаної ями чоловіка. Потім відбувається дійство із «закопуванням». У начебто оригінальному  пості з цим відео є підпис – «Закопали заживо ЧВК Вагнера! Собіці собача смерть. Що скажете». У перепостах уточнення: «хохлы распространяют видео, где заявляют, что закопали бойца вагнера живьем».

Отакі жахалки. Проте, як сказав колись тодішній Президент України Леонід Кучма: «Це ж було вже». http://surl.li/gljmy

І було це у 2016 році. Саме тоді пропаганда запустила цей же ролик, що і зараз, але сім років тому «закопували» не вагнерівця, а «сепаратиста». У 2016 році фактчекери різних видань викрили цей пропагандистський вкид http://surl.li/gljnr, та детально розібрали, на яких деталях «прокололися» фейкороби http://surl.li/gljoe.

Якщо говорити про невідповідність того, що показано на відео і сьогодення, то з перших секунд кидається в око невідповідність пори року. На фейковому відео буяє рослинність, що характерно або для пізньої весни чи літа. А зараз за вікном квітень і достатньо прохолодний.

Інші деталі, на які звернули увагу фактчекери у 2016 році, і які стали маркерами невідповідності:

Слід нагадати, що даний вкид такого формату і гатунку – далеко не перший за останні тижні.

Так наприкінці березня пропаганда запустила фейкове відео, про нібито українських військових, які зупинили цивільне авто з жінкою і дитиною і погрожували їй розстрілом за російську мову (викриття цього вкиду на нашому сайті за посиланням: http://surl.li/glkav).

В середині лютого була ще одна історія із «закопуванням» – на фейковому відео військовослужбовці ЗСУ нібито «карали» свого ж бійця за відмову йти у наступ (про цей вкид можна прочитати на нашому сайті за посиланням: http://surl.li/ewvew).

На початку лютого пропагандисти запускали режисоване відео, де солдати ЗСУ б’ють іншого військового за те, що він херсонець і ніби «здавав місто окупантам» (викриття на нашому сайті: http://surl.li/ewuzq).

ВИСНОВКИ

 

Матеріал підготовлено ресурсом “Брехунець” в рамках ініціативи Мережа проектів з протидії дезінформації

//
Exit mobile version