//

Фейкові телекартинки «щасливого русского міра» – Без Брехні

Фейкові телекартинки «щасливого русского міра»

Російські окупанти використовують дітей для створення сюжетів, для цього заманюють їх до школи.

Ми ще минулого тижня звернули увагу на серію пропагандистських роликів про фейкове щасливе життя у «визволених» містах Донеччини.

Так у Волновасі висадився цілий десант «журналістів» для зйомки постановочних сюжетів про шматочок очищеної від уламків площі міста та про урочисту лінійку та відновлення навчання у місті. У сюжетах з площі взяла участь навіть іноземна «незалежна журналістка», яка в жодному іноземному ЗМІ не працює. Насправді вона давно на заробітках на війні: постійно прославляє «русскій мір» у зруйнованих захоплених містах. Так як це робиться англійською мовою, то ці фейки частково просочується за кордон. У сюжеті ця пропагандистка радіє, що місто повертається до радісного життя, люди гуляють з собачками, а кілька тижнів тому тут лише між завалів роздавали гуманітарку. Щоправда в кадр таки потрапляє зруйнована будівля, хоч оператор і намагається  знімати лише один ракурс – шматок вцілілої площі. Щодо людей у кадрі, то там на трьох цивільних можна нарахувати сім людей в бронежилетах, більшість з них з написом «преса». На щастя аудиторія її підписників незначна. Також на тій площі знімав сюжет німецький «альтернативний журналіст» і слово в слово повторив текст про повернення радісного життя.

 

Основною ж метою десанту пропагандистів до Волновахи було створення сюжету про урочисте відкриття школи. В цю єдину більш менш вцілілу після російських обстрілів школу зібрали (зігнали?) всіх охочих дітей, що лишилися у колись 20-тисячній Волновасі. Таких дітей набралося близько сорока. Попри розбиті вікна в школі на лінійці якийсь колаборант розповідав про світле майбутнє, дітки на камеру розказували, що скучили за школою, і, головне – в кінці лінійки крутили гімн росії. Це дійство знімало мінімум дев’ять операторів. 

 


А буквально вчора вийшов такий же «життєрадісний» сюжет з 53-ї школи Маріуполя. Лише уявіть рівень цинізму: в Маріуполі, де авіація та артилерія щодня бомбить район Азовсталі з тисячою цивільними в бомбосховищах, пропаганда спішить створити картинку панування «русского міра». При тому що без світла і газу чи не 99% території, люди, які залишилися, виживають за рахунок гуманітарки, а більшість міста просто лежить у руїнах. Як підтверджують самі пропагандисти це єдина вціліла школа в місті, тому що розташована на північно-східній околиці. Нібито зібрали аж шістсот дітей з усього міста, щоправда у кадрі такої кількості не помітно. Незаконно «очолювати» цю школу, яку «відкрили» окупанти, взялася директорка іншої школи Маріуполя, яку ті ж росіяни розбомбили. Так само і старшокласник в сюжеті коментує, що чому б і не піти до школи, головне, щоб снаряди не летіли, забуваючи уточнити – російські снаряди. 

У сюжеті не звучить ані слова українською, кадри з уроку в другому класі подають без звуку, підручників теж не показують. Вчителька музики на «розважально-психологічному уроці» піддакує пропагандисту, що війна це тимчасово, а лише музика – вічна. 

І звісно ж у кінці сюжету – лунає гімн росіі на лінійці, як обов’язковий атрибут ствердження, що тут тепер «русскій мір». 

 

За якими програмами та підручниками буде проводитися навчання – не повідомляють. Звісно ж підручники історії України та мови/літератури спалять першими. Для російськомовних дітей перших класів не так. складно буде перейти на програму росіі чи «денере». А от старшокласникам російська термінологія природничих та математичних предметів буде складною до опанування попри російську в побуті. Так нещодавно навіть у держдумі визнали, що діти з щойно окупованого Донбасу не знають російської в обсязі, достатньому для навчання на ній.

Отже, мова має значення – в україномовному середовищі швидка інтеграція в систему освіти окупантів неможлива. До прикладу, в Мелітополі та інших районах тимчасово окупованого Запорізького краю окупанти навчання обіцяють відновити з першого травня за програмою МОН. Принаймні так пишуть вчителі у батьківських чатах. 

Але керують відновленням освітнього процесу призначені росіянами гауляйтери , тому, скоріше за все, ці відновлення навчання робляться виключно для такої ж лінійки під камери пропагандистських каналів та під звуки російського гімна.

Ще по темі:

//
Exit mobile version