//

Фейковий бот від Київстару, який збирає ваші дані в Телеграмі – Без Брехні

Фейковий бот від Київстару, який збирає ваші дані в Телеграмі

Ми вже не дивуємося ницості рекламістів тг-каналів, які використовують будь-який привід, особливо негативний, для просування своїх каналів. І неодноразово показували вже їхні шахрайські “виплати, компенсації, карти тривог, радари, маршрути прольоту шахедів, канали з “розправами над російськими катами ” тощо. В більшості випадків це було примітивне заманювання підписатися на “новини вашого регіону”, тобто черговий канал, в назві якого вказане місто. З виплатами та компенсаціями були також справжні злочинці, які виманювали дані карток шляхом перенаправлення на сайт, де “оператор” просив ввести дані карти, включно з CVV.

 

Сьогодні ж неправдиву рекламу “приурочили” до поломки Київстару. На низці дрібних (до 100 тис) тг-каналів вийшла реклама наступного змісту:
“Київстар створили телеграм-канал. Слідуй за ситуацією оператора та отримай компенсацію за збої в мережі. Сподіваємось, що скоро буде звʼязок”. 

Про компенсацію шахраї згадали не випадково: вчора ввечері речниця Київстара Ірина Леліченко, повідомила в коментарі ЕП, що “після стабілізації роботи мережі усі абоненти і корпоративні клієнти, які внаслідок хакерської атаки не могли скористатись сервісами компанії, отримають компенсації”. Очевидно, що ці компенсації не будуть роздавати в телеграмі, за підписку на канал вашого міста. Але як гачок, що щось десь люди про компенсацію чули, такий прийом працює.

Та цікавіше починається далі. За кнопкою чи посиланням вас не просять одразу підписатися на канал “вашого міста”, а приєднують до телеграм-бота, який вже пропонує обрати потрібне місто.

Цей бот слідкує за вашими діями і веде діалог: після вибору міста повідомляє, що вам “дозволили приєднатися”, нагадує, що ви не натиснули кнопку приєднання, а водночас цей бот сканує ваші підписки! Наприклад він виявив, що наший телеграм не підписаний на Радар та ще якісь канали і дуже рекомендував на них підписатися. Відповідно він проаналізував, на які канали користувач вже підписаний.

А так і створюється цифровий портрет користувача, який можна використовувати далеко не в таких примітивних цілях, як розгон чергових місцевих каналів.

Вчергове закликаємо не реагувати на реклами в тг-каналах, особливо на чутливі актуальні теми. Тому що за допомогою тг-ботів зловмисники можуть отримати і використати вашу персональну інформацію в невідомих цілях. Кожна підписка на непотрібний вам тг-канал – це заробіток для недоброчесних “продавців новин”, які не несуть відповідальності за достовірність інформації, яку поширюють. Простіше – перевірених новин там не шукайте.

 

Матеріал підготовлено фахівцями медіаплатформи «Вгору» в рамках ініціативи Мережа проектів з протидії дезінформації 

//
Exit mobile version