//

Фейковий “російський” рахунок за воду в Херсоні, який поширив заступник голови облари – Без Брехні

Фейковий “російський” рахунок за воду в Херсоні, який поширив заступник голови облари

Заступник Голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський 26 липня оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбук фото з нібито документами на оплату водопостачання в Херсоні за російськими реквізитами. У дописі він заявив, що це Херсоноводоканал тепер виставляє рахунки в рублях за російськими тарифами.

Ми поцікавились у Юрія Соболевського джерелом рахунку (документу) і він повідомив, що такі папірці отримали (і надали йому) голови херсонських ОСББ.
Щойно публікація з’явилась на сторінці Юрія Соболевського, ЗМІ одразу підхопили “новину”. Деякі журналісти просто переписали з посту в ФБ, що Водоканал пропонує платити за воду в рублях інші написали «росіяни вимагають» (ми заархівували посилання на випадок змін у статті): https://archive.is/K3ons, https://archive.is/CFZgX, https://archive.is/sCE79
На жаль, жоден з колег не перевірив інформацію перед публікацією. Ми ж вирішили дослідити «російський» рахунок, на який пропонували платити херсонцям, і звернулись до Альфа-банку.
Банк відповів буквально за кілька хвилин і спростував наявність таких реквізитів і оприлюднив свою позицію на наш запит (саме цей банк реально обслуговує водоканал і його зазначили в документах, які голови ОСББ нібито передали Соболевському):

“Інформація, зазначена в матеріалі щодо відкриття рахунків в рублях, не відповідає дійсності. В Україні заборонено відкривати рахунки в рублях. Ми перевірили вказані в матеріалі реквізити. Таких не існує. Реквізити фейкові. Просимо прибрати згадування Альфа-Банку з матеріалу та використовувати лише перевірену інформацію, не вводити читачів в оману”. коментар Альфа-Банку

 

Отже, зрада скасовується.
Такого IBAN рахунку не існує, сплатити за цими реквізитами у вас не вийде. Мало того, «реквізити», зазначені в рахунках, повністю збігаються з реальними українськими реквізитами: просто хтось UA замінив на RU. Але від цього рахунок російським не став :). Відтак, все одно сплатити можна лише на українські реквізити. Їх можна знайти на сайті водоканалу ось тут.
Отже, росіянам гроші за цими реквізитами не підуть. А зважаючи на відмінну роботу херсонських партизанів та останні події з не менш філігранною роботою ЗСУ, незабаром знову повернеться виключно українська система платежів.
Весь цей час Херсонський водоканал у себе як на офіційному сайті, так і на ФБ-сторінці ледь не щодня повідомляв, що реквізити та рахунки не змінювалися! Та пан заступник голови облради чомусь на це не зважив і став поширювачем російської пропаганди.

Навіщо це окупантам?

Власне, ми можемо лише здогадуватись і припускати, навіщо окупанти в Херсоні надають фейкові документи, за якими можна сплатити або нікуди, або на українські рахунки. Тобто це виключно наше оціночне судження:
1. Для дискредитації комунального підприємства, яке продовжує працювати за українським законодавством, в очах споживачів. Щоб люди, які зараз платять, перестали платити думаючи, що гроші підуть окупантам.
2. Для того, щоб і далі запевняти херсонців, що «росія тут назавжди»: це один із наративів, який росіяни впевнено поширюють у Херсоні. Але їм це не надто вдається. По-перше, шалений спротив чинять самі херсонці. По-друге, росіяни навіть не змогли відкрити анонсовані відділення власного банку у Херсоні: не можуть знайти працівників через той самий спротив херсонців.
Тож що це було — лише інформаційна показуха для телекартинки в росію, перша спроба привчити до «тут тепер Росія» чи свідоме написання українського рахунку замість російського «бухгалтерським рухом опору»? Спостерігаємо далі.
Але чому деякі наші колеги, не перевіряючи інформацію, поширюють інформацію про примус платити в російських рублях, ми не знаємо і не маємо навіть припущень.
Матеріал підготовлено партнерами Мережі з протидії дезінформації – журналістами Кавун.City

Ще по темі:

//
Exit mobile version