//

Фейковий заробіток на ставках на спорт: як заманюють через Вайбер – Без Брехні

Фейковий заробіток на ставках на спорт: як заманюють через Вайбер

Вам надходили повідомлення з невідомих номерів про легкий заробіток? Можете не перевіряти – ми вже «заробили» за вас.

Нам та нашим читачам надходять повідомлення майже однакового змісту з російських номерів (починаються на +79) про легкий заробіток. Ось приклад одного з таких повідомлень.

 

Подібна пропозиція заробітку — фейк. Є щонайменше кілька причин, які одразу, без жодної перевірки, мають вас  насторожити:

  1. Пропозиція надійшла від номера оператора, якого немає у вас у телефонній книзі та який не є офіційним продавцем товарів або надавачем послуг.
  2. Повідомлення від невідомого російського абонента українському абоненту.
  3. Вам пропонують легкий заробіток із переходом за посиланням.

Загальна рекомендація – не переходити за невідомим посиланням. Але ж цікаво, що там за “золоті гори”. Тому, щоб не наражати вас на небезпеку, ми перейшли і перевірили за вас.

Що можна сказати про сайт

Загалом, пропозиція будь-якого легкого заробітку має викликати підозру. Особливо, якщо незрозуміло одразу, про яку роботу йдеться, але є емоційні заклики: «шанс кардинально изменить жизнь», «я забыл о долгах», «не хожу на тухлую работу» тощо.

Також зверніть увагу на доменне ім’я сайту — воно вже з помилкою: «зарОботок». Це підозріло. І бажано на такий сайт не переходити, а одразу повідомити про спам.

 

Принцип “роботи” пропонують наступний: реєструєтесь на сайті, де отримаєте бонус за реєстрацію. Далі —  робите ставки на спорт. Але не просто граєте на вдачу — якщо написати певній людині вона нібито підкаже, на кого потрібно поставити. Якщо ставка виграла, то добровільно віддаєте 20% від виграшу цьому добродію.

«Багате життя» переможців

Для того, щоб переконати, що договірні матчі існують, про них знає якийсь nikita_ML, і головне хоче з вами поділитися цією “золотою жилою”,  нам пропонують перейти на телеграм-канал з “відгуками переможців”.

Канал має 5 тис підписників і купу “мотивуючих” фото та відео “багатого життя”: гроші, подорожі, автомобілі, їжа в ресторанах. Це все нібито заробили власник каналу та його клієнти.
Якщо перші відео набрали 5-6 тис переглядів, то останні лише під сотню, що свідчить про те, канал насправді “мертвий” – колись на нього були залучені підписники, які швидко зрозуміли, що “заробіток на договірних матчах” їм не світить.

 

Хто насправді заробляє?

На сайті вам пропонують перейти за посиланням і зареєструватися на справжньому сайті де роблять ставки на спорт. Це посилання партнерське: якщо перейти за ним та зареєструватись, то з вашого бонусу та всіх ставок 5% йтиме власнику сайта zarobotok.info.

Партнерське посилання, реєстрація за ним принесене заробіток

Автор сайту і телеграм-каналу заробляє свій відсоток на тому, що ви переходите на сайт, реєструєтесь і будете грати за його партнерським посиланням. А телеграм-канал і показове “заможне життя” — виключно прикриття або прикраса: жодних результатів договірних матчів ніхто нікому не повідомляє.

Те що його посилання справжнє, нам підтвердили на сайті ставок. Проте сайт зароботок.інфо не офіційний партнер сайту ставок, тобто заробляє на цих реєстраціях інкогніто, який створив сайт зароботок.інфо і ховається у телеграмі за ніком nikita_ML.

Зрештою, те, що пропонують на сайті — заробіток на договірних матчах — це незаконний заробіток. Це по-перше. По-друге, оскільки такі матчі — незаконні, то інформація про угоду, якщо така є, тримається в таємниці і не поширюється далі певного перевіреного кола людей, адже якщо про угоду дізнаються, то це значні репутаційні та фінансові втрати. Відтак, жоден «роботодавець» ніколи не запропонує масового заробітку на договірних матчах. Це неможливо.

Євгенія Вірлич, Kavun.City

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

//
Exit mobile version