//

Фейковий збір коштів на відомій трагедії в Краматорську – Без Брехні

Фейковий збір коштів на відомій трагедії в Краматорську

Ракетний удар росіян по пасажирам на вокзалі в Краматорську 8 квітня сколихнув країну. Відео та фото з місця трагедії показали всі світові медіа. Пізніше всі соцмережі облетіли фото постраждалої сім’ї, де 11-річна Яна втратила обидві ноги, її мамі Наталі також довелося ампутувати одну ногу і лише син Ярослав залишився неушкодженим. Згодом ця родина оголосила збір коштів на лікування. Аферисти не стали зволікати і собі вирішили скористатися  з цієї історії. 

 

“Благаю люди, допоможіть. Я зі своєю донькою Яною і сином Ярославом були на вокзалі в Краматорську, коли пролунали вибухи. В результаті моя донька залишилась без двух кінцівок, я без однієї, на щастя синок вцілів і тепер доглядає за нами обома. Потрібні кошти, яких просто немає. НА КОЛІНІ БЛАГАЮ, ДОПОМОЖІТЬ”, таке повідомлення активно поширюють шахраї у різних телеграм-каналах спершу під ім’ям Наталія, потім Олена і, відповідно, з різними номерами карток.

 

Вирішили перевірити інформацію, адже раніше була інформація, що ця сім’я не кинута напризволяще і постраждалими опікуються. 

Ще 10 травня Андрій Садовий на своїй фейсбук-сторінці повідомляв:

“Сім’я постраждала під час ракетного обстрілу вокзалу в Краматорську. Жінка з дочкою втратили ноги. Зараз вони під опікою нашої львівської лікарні. Але вже скоро відправляться на протезування в Америку”. 

Про те, що родина справді лікується у Львові 12 травня підтвердили і на сторінці Першого медичного об’єднання Львова: 

Пані Оксана Маркарова, Надзвичайний і Повноважний Посол України в США 1 липня повідомила написала на своїй фейсбук-сторінці, що родина Степаненків вже у Вашингтоні. Завдяки Пітеру Харшу – власнику та лікарю клініки Peter Harsch Prosthetics – протезування та подальша реабілітація здійснюватиметься безкоштовно, Ukraine House та інші фундації забезпечать фінансову підтримку. 

 

Але шахраї продовжують користуватися фотографіями та історією родини Степаненків, щоб публікувати свої фейкові оголошення. Сестрі постраждалої мами Наталі навіть довелося окремо розміщувати оголошення про те, що справжній збір коштів закрито, але шахраї активізувалися. Школа №18 Торецька, в якій вчилася постраждала Яна, розмістила 28 липня у себе на сторінці таку інформацію:

Обережно! Шахраї! Збір на підтримку родини Степаненко ЗАКРИТО! Сім’я зараз на реабілітації у США” . І прикріпили скрін-повідомлення від родички Наталії Стерненко. 

 

 

 

 

Це вже друге повідомлення про закриття збору на сторінці школи. Справжній збір закрили ще 20 квітня.

Річ у тім, що ця школа наступного ж дня після поранення Яночки російською ракетою почала активно розміщувати пости з закликами допомоги родині. Та вже 20 квітня на сторінці школи з’явився пост, у якому родичі родини Степаненків просили припинити збір коштів через звинувачення нібито у шахрайстві з боку правоохоронців. 6 травня на сторінці школи з’явився пост подяки від імені родини всім, хто допомагав. 

 

Ми також відшукали Наталію Степаненко у фейсбуці і спитали, чи справді це вона збирає кошти. Вона заперечила і попросила поширити, що це шахраї. 

Нагадуємо, якщо оголошення викликає у вас сильну емоцію і бажання одразу переказати кошти, бо ви “чули” про цю історію,  то варто замислитися що на це і розраховано. Тим паче якщо “трагічна історія” не міняється місяцями. 

Матеріал підготовлено в співпраці з партнерами Мережі протидії дезінформації виданням Глузд

 

 

 

//
Exit mobile version