//

ФЕЙКИ постпреда рф у Радбезі ООН небензі про американських бойових комарів, яких може застосувати Україна – Без Брехні

ФЕЙКИ постпреда рф у Радбезі ООН небензі про американських бойових комарів, яких може застосувати Україна

Кожного разу, коли рф пробиває дно черговим фейком, здається, що вже далі нікуди. Проте, як виявляється там таке бездонне дно, що чорна діра буде здаватися мілиною. Після фейку, з якого потішився весь адекватний світ, про «брудну бомбу», яку Україна ось-ось підготує, ерефія ротом свого постпреда у Радбезі ООН товариша небензі, заявила, що Україна може застосувати біологічну зброю у вигляді американських бойових комарів і кажанів.

Так-так, на цей раз вже не бойові гуси та голуби, а комарі і кажани. У здоровому глузді людина такого не скаже. Але де ж у небензі та інших кремлівських посіпак здоровий глузд. Проте ми все ж таки покажемо чому це старий-престарий фейк, вуха якого стирчать ще із часів СРСР та Другої світової війни.

 

Спершу варто побачити, що ж саме заявив небензя (далі мовою оригіналу):

«В составе полученных нами документов содержатся описания проектов UP-4, Flu-Flyway и Р-781 по изучению возможности распространения опасных инфекций через мигрирующих птиц, в том числе высокопатогенного гриппа и болезни Ньюкасла, и летучих мышей, в том числе способных инфицировать человека возбудителей чумы, лептоспироза, бруцеллеза, а также коронавирусов и филовирусов, которые могут рассматриваться в качестве средств доставки. Пространственный охват обоих проектов фактически включал не только приграничные с Россией украинские регионы, но и территорию самой России…

В соответствии с описанием такой беспилотник транспортирует в заданный район контейнер с большим количеством комаров — переносчиков инфекций и высвобождает их. При укусе комары инфицируют атакуемых людей возбудителями особо опасных заболеваний. В пояснении прямо подчеркивается, что зараженный военнослужащий будет не способен выполнять поставленные перед ним задачи, в силу чего „заболевание может быть более ценным военным инструментом, чем самое современное вооружение и военная техника». Указывается, что «подобное заражение военнослужащих противника в военном отношении дало бы значительный эффект»… http://surl.li/dmvhv

В принципі на цьому можа було б поставити крапку, бо більшої нісенітниці важко придумати. А безглуздість заяви говорить сама за себе. Тим більше, що там же у Радбезі посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що ці заяви є «чистою вигадкою, висунутою без жодних доказів», стверджуючи, що росія намагається «відвернути увагу від звірств», які здійснюються в Україні.

«Україна не має програми біологічної зброї. Сполучені Штати не мають програми біологічної зброї. Немає українських лабораторій з біологічної зброї, які б підтримували США», – сказала Томас-Грінфілд. http://surl.li/dmvih

Раніше за аналогічним сценарієм представники рф заявляли, що Великобританія допомагає Україні створювати «брудну бомбу». Ця заява теж буда висміяна представниками і Франції, і Німеччина, і США, і самої Великобританії.

Ми додамо, що фактчекери світу і України, і наш проект в цій когорті неодноразово спростовували наратив російської пропаганди про таємні біологічні лабораторії США у країнах колишнього радянського союзу. Цей фейк був поширений і інформаційному просторі російської пропагандою орієнтовно у 2003-2004 роках.

З того часу у наявності таких лабораторій на своїй землі рф звинувачувала країни Балтії, Казахастан, Киргизстан, Грузію, Азербайджан. Більш за все дісталося Україні – нас звинувачували у біологічних дослідах та таємних лабораторіях у 2004 році, у 2014. Широкомасштабна дезінформаційна компанія з використання цього наративу була розгорнута сумнозвісними медведчуківськими телеканалами у 2019-2021 роках.

Черговий сплеск «біологічного ідіотизму» спостерігався в обійстях пропаганди коли росія зазнала перших поразок на полі бою – у квітні 2022 року. Тоді почалася істерія про бойових гусей та голубів, які розносили спеціально створену біологічну етнічну зброю, що цілеспрямовано мала знищувати тільки носіїв гену «русских».

Але от що ще цікаво. Як дослідили фахівці телеграм-каналу «(Не)занимательная антропология», наполегливість у просуванні конспірологічної ідеї про таємні білогічні лабораторі пропагандою рф вражає: з 1 січня 2022 року і на поточний час у рф опубліковано 4432 статті про біолабораторії з чумними птахами, кананами і т. ін. і 219 тис згадок у соцмедиа. http://surl.li/dmvld

Ця конспірологія дуже стара, вона з’являється на початку 1940-х, і перша реальна паніка пов’язана з колорадськими жуками.

Саме тоді Британія та Німеччина підозрювали один одного у навмисному розповсюдженні цих комах. Зрештою, скрупульозні німці створили дослідницький проект із чудовою назвою Kartoffelkäfer-Abwehrdienst («Служба захисту від картопляного жука»). Головне завдання, яке треба було вирішити, чи можна використовувати жуків як біологічну зброю?

Під час першого експерименту в жовтні 1943 року 40 000 комах було розкидано над полями біля німецького міста Шпайєра, причому «експериментальні жуки» ретельно розфарбували, щоб їх можна було побачити. Розфарбувати жуків вручну! Однак лише менше 100 жуків було знайдено на землі. Стало ясно: скільки жуків не скидай, до мети, тобто до полів супротивника, вони практично не долітають їх зносить вітром.

Тим не менш, уявлення про те, що США скидають колорадських жуків на територію СРСР, стрімко поширюється у 1950-х. Окрім колорадських жуків, у той же час були ще чумні комарі під час Корейської війни, небезпечні кліщі навколо БАМа у 70-ті, спеціальні висаджені в СРСР борщівники у 80-ті, спеціально заражені вірусом Зіка грузинські комарі у 2010-му та багато всього такого.

Так що вуха міфу про таємні біологічні експерименти з птахами, комахами, кажанами стирчать ще з нациської Німеччина та радянського союзу. Але стали у нагоді сучасній ерефії. Що і не дивно. Бо під «геніальним» керівництвом нинішньої зграї терористів вона увібрала в себе чи не найжахливіші риси обох тоталітарних систем.

//
Exit mobile version