//

Фейки про російську вакцину від COVID-19 і доньок Путіна, які “рятують світ” | Як роздмухується інформаційна бульбашка про “кремлівську перемогу” – Без Брехні

Фейки про російську вакцину від COVID-19 і доньок Путіна, які “рятують світ” | Як роздмухується інформаційна бульбашка про “кремлівську перемогу”

Карколомна новина, що Росія створила “першу у світі вакцину проти COVID-19” з не менш приголомшливими деталями, що у випробуванні препарату приймала участь донька Путіна, одразу стала предметом не менш карколомних… фейків! Враховуючи, що створення вакцини і її результативність ставить під великий сумнів весь цивілізований світ, а той же ВООЗ відверто говорить, про те, що вакцина “сира” і не пройшла всіх етапів випробування (загалом їх 4, а РФ заявила про “успіх” після перших двох), даний факт можна вважати якшо не фейковим, то відверто маніпулятивним. Тому ще цікавіше спостерігати, як на “офіційну маніпуляцію” на державному рівні від Кремля, генеруються зовнішні фейки і маніпуляції. Низку з них знайшли і викрили наші закордонні колеги фактчекери. 

Путін і 12-річна донька, яка “рятує світ”

Ця фотографія була поширена сотні разів у багатьох публікаціях у Facebook разом із заявою, згідно з якою президент Росії Володимир Путін сидить за столом зі своєю донькою, яка, за його словами, у серпні 2020 року брала участь у новому випробуванні вакцини проти коронавірусу в Росії. У змісті повідомлення просувається меседж , що вакцина проти COVID-19, розроблена в Росії, «врятує світ від коронавірусу».

Проте і саме твердження і фото геть викривлюють ситуацію. Насправді  на фотографії російський лідер сидить поруч з молодою пацієнткою московського медичного центру під час візиту до Кремля аж у 2012 році. Це викриття зробили фактчекери ресурсу factcheck.afp

Пост був опублікований через кілька годин після того, як Росія оголосила, що вона – перша країна у світі, яка затвердила вакцину проти COVID-19. На зустрічі з міністрами уряду 11 серпня 2020 р. Путін заявив, що одну з його дочок вакцинували в рамках медичного випробування.

Вірусне ж фото Путіна і дівчини було з’явилося у Facebook (посилання – тут) теж 11 серпня 2020 року. Текст під зображенням на сингальській мові перекладається на англійську таким чином: «Після виготовлення вакцини, яка врятує весь світ від коронавірусу Путін протестував вакцину на власній дочці, щоб підтвердити її безпеку та показати світові, що вакцина безпечна. Мила дівчинка, дякуємо за те, що ти та твій батько зробили для цього світу».

Підпис на сингальською зазначає: «Дякуємо пану Путіну за служіння усьому світові». Зображення також було поширене поряд із аналогічною заявою у Facebook тут і тут. Однак сам меседж є оманливим.

Зворотній пошук зображень в Google знайшов фотографію молодої дівчини, і виявилося, що насправді на ній зображена пацієнтка московського онкологічного центру. Її сфотографували, коли вона сиділа поруч з Путіним під час візиту до Кремля в травні 2012 року.

Фото було опубліковано на офіційному веб-сайті Кремля тут у дописі під назвою: «Володимир Путін зустрівся з дівчиною, яка проходила лікування в дитячому онкологічному диспансері».

Згідно з офіційним прес-релізом, Путін 9 травня 2012 року в Кремлі привітав «батьків та саму 8-річну Соню з Пскова, пацієнтку Федерального клінічного центру дитячої онкології, гематології та імунології».

У звіті додається, що Путін зустрів Соню на церемонії відкриття онкологічного центру в 2011 році і пізніше пообіцяв їй, що вона може відвідати Кремль.

Фотографії із зустрічі Путіна з Сонею та її батьками також були опубліковані РИА Новости, російським державним інформаційним агентством, і опублікувано AFP тут, тут, тут і тут.

Риси обличчя дівчини на фотографії не відповідають зображенням дочок Путіна, Марії Воронцової та Катерини Тихонової, які можна побачити тут, у новинному репортажі BBC, а також тут у The Guardian.

Доросла донька Путіна на вакцинації – і знову фейк!

Після того, як Путін оголосив Росію першою країною, яка затвердила вакцину проти нового коронавірусу, у Facebook, Twitter та Instagram почали поширюватися фотографії, на яких нібито зображено, що дочці Путіна роблять ін’єкцію. Але це неправда: жінка на зображенні в російських державних ЗМІ ідентифікується як Наталія, доброволець у випробовуванні вакцини.

12 серпня фотографії вакцинованої жінки почали активно розповсюджуватися в соціальних мережах, наприклад тут на Facebook.

На фото видно, що жінка в червоній футболці щеплена іншою людиною, яка була в засобі індивідуального захисту (ЗІЗ). Фото було поширено разом із подібною заявою в публікаціях англійською, арабською та хінді, наприклад, тут, тут, тут, тут, тут, тут і тут у Facebook; тут, тут, тут, тут, тут і тут в Twitter; і ще тут, тут і тут в Instagram.

Однак твердження є фейковим. Риси обличчя жінки на фотографії не відповідають зображенням дочок Путіна, Марії Воронцової та Катерини Тихонової, які можна побачити тут, у новинному сюжеті BBC, а також тут у репортажі в The Guardian.

Зворотній пошук зображень в Google знайшов кліп, опублікований тут 19 липня 2020 року RT, державною міжнародною телевізійною мережею. Новинний репортаж має назву: «Вакцина від Covid-19, створена російськими військовими, вже скоро буде затверджена після виписки з лікарні останніх добровольців» (ВІДЕО). Нижче наведено порівняння між зображеннями, використаними в фейковому пості (L), та відео з RT (R).

Серед 20 добровольців у випробуванні російської вакцини були військові та цивільне населення, повідомляє RT. Вони, як волонтери, перебували під суворим спостереженням 40 днів. Результати досліджень будуть використані для визначення ефективності вакцини, йдеться у повідомленні.

Подібні кадри того, як Наталія випробовувала вакцину, розповсюджуються на YouTube тут з червня 2020 року.

Телеканал «Звезда», державна телевізійна мережа, що керується Міністерством оборони Росії, також повідомила тут, що Наталія, не згадуючи свого прізвища, була добровольцем у випробуваннях російської вакцини проти COVID-19. Згідно з описом, жінка є студенткою військово-медичної академії в Москві і у відео каже, що хоче стати неврологом.

Якщо шукати за ключовими словами, то можна знайти подібні новини від місцевих російських телеканалів про Наталію та тестування вакцини, наприклад, тут від Gorlovka Today, і тут від Newstube.

ВИСНОВОК

//
Exit mobile version