//

ФІШИНГОВІ ФЕЙКИ. Про нові «схеми» шахраїв, які виманюють кошти через соцмережі – Без Брехні

ФІШИНГОВІ ФЕЙКИ. Про нові «схеми» шахраїв, які виманюють кошти через соцмережі

Від початку війни шахрайські фішингові фейки не тільки не зникли, а навпаки – шахрайств стало більше і схеми стали більш віртуознішими.  У сегменті Facebook останнім часом часто почали поширюватися різноманітні «розіграші», де начебто можна виграти – від елітних автівок, до побутової техніки.

Використовують навіть назви та брендування відомих торговельних мереж, які навіть не здогадуються, що у них «розіграш». До вашої уваги дайдежст про нові «схеми» шахрайст.

 

ВАРІАНТ ПЕРШИЙ: ФЕЙКОВІ TESLA, «RANGE ROVER», «TOYOTA HILUX» І ŠKODA В ПРИДАЧУ!

Періодично у Facebook  на Волині можна побачити різноманітні фейкові розіграші автомобілів. Шахраї намагаються заманити користувачів красивими картинками люксових авто, які подають під соусом «ми раді подарувати авто щасливчикам!»

Наші фактчекери зафіксували, як роздають «на халяву» 10 автомобілів ŠKODA, два  авто «Range Rover» та шість «Tesla». Чималенький можна назбирати автопарк, чи не так? Картинки авто привертають увагу читачів, а слово «розіграш» так і манить поглянути хоча б одним оком, які ж умови такої «щедрості». Усе, мовляв, безкоштовно! А потрібно лише поділитися цією публікацією у Facebook та зареєструватися на сайті.

Чому такий «розіграш» – шахрайство?

По перше, під час фейкової реєстрації у самій формі подачі заявки шахраї пропонують встановити на ваш мобільний пристрій додаток. А це уже підозріло. Ймовірно, що це програмне забезпечення, яке викрадатиме ваші персональні дані. І така пропозиція ніщо інше, як фішинг.

По-друге, шахраї поширюють свої фейкові розіграші з сторінок, які не мають нічого спільного з офіційними сторінками вказаних автомобільних компаній. Якщо придивитися уважніше, то можна побачити, що вони створені нещодавно і мають невелику кількість читачів.

По-третє, сторінки не мають жодних вихідних даних, за якими можна було б перевірити адресу компанії, яка «дарує» автівки, кому вона належить або ж сконтактувати з кимось із її керівників.

По-четверте, інколи шахраї навіть неправильно пишуть назви авто, роки заснування автомобільних брендів.

ВАРІАНТ ДРУГИЙ: ФЕЙКОВІ РОЗІГРАШІ ХОЛОДИЛЬНИКІВ ВІД SAMSUNG ДО BEKOO

Шахраї не обмежують свою фантазію лише автомобілями. Для повного щастя, на їхню думку, волинянам не вистачає ще й холодильників. Знову ж таки, «на халяву» і в чималих кількостях! У своїх шахрайських повідомленнях вони пишуть, що буцімто Samsung розігрує 100 холодильників першим 100 людям, які порекомендують Samsung. А BEKOО, мовляв, роздає 360 холодильників та пральних машин тим, хто написав «Беко».  Наша пісня гарна й нова, ми почнемо її знову!

Чому такий «розіграш» – шахрайство?

По-перше, шахраї неправильно написали назву бренду побутової техніки у своєму фейковому розіграші – «BEKOO», а правильно – Beko.

По-друге, офіційна сторінка компанії  Beko має більше 6 мільйонів вподобань, шахрайська – 22 тисячі,  офіційна сторінка Samsung – більше 161 мільйона вподобань, а шахрайську вподобали всього 22 людини.

По-третє, на офіційних сторінках зазначених виробників побутової техніки ніде немає інформації про подібні розіграші. А шахраї ж пишуть, що їх проводять на честь святкування річниць компаній.

ВАРІАНТ ТРЕТІЙ: ФЕЙКОВІ РОЗІГРАШІ ВІД АТБ, «BIEDRONKA», TESCO

Не оминули шахраї і відомі торговельні мережі. Прикрилися брендами, які впізнає чимало людей. Брехню поширювали через фейкове повідомлення про те, що торговельна мережа «АТБ» розігрує ноутбук HP та Iphone 13. Написали у властивому для них стилі, мовляв, компанія «розігрує подарунки на честь свого 29-річчя». Створили навіть фейковий сайт мережі.

А спростували аферу на офіційній сторінці «АТБ», заявивши, що така інформація недостовірна і застерегли не переходити за підозрілими посиланнями.

Шахрайський розіграш від мережі супермаркетів «Biedronka» мав навіть просте інтерактивне завдання. На картинці потрібно було знайти цифри, відмінні від комбінації 555. Як тільки людина це зробить, то буцімто одразу отримає виграш.

А ще різні грошові суми у польських злотих шахраї «роздавали» від імені мережі супермаркетів Tesco. Користувачу пропонували написати у коментарях місяць свого народження, а після цього перейти на сайт і завантажити програмне забезпечення, що є потенційно небезпечним, адже може викрадати персональні дані. Знову ж таки, тут ми маємо справу з фішингом.

ВИСНОВОК

 

Авторка: Вікторія Телечук

Ще по темі:

//
Exit mobile version