//

Фото українського віце-прем’єра поруч з Кадировим в Абу-Дабі | Де збрехав Уруський і наманіпулював Шмигаль – Без Брехні

Фото українського віце-прем’єра поруч з Кадировим в Абу-Дабі | Де збрехав Уруський і наманіпулював Шмигаль

Декілька днів тому мережу підірвало фото віце-прем’єр-міністр України Олега Уруського, який чимчикує «поруч» із одіозним очільником Чечні Рамзаном Кадировим під час перебування на виставці IDEX-2021 в Абу-Дабі. ЗМІ замайоріли версіями – чому ж так сталося, фігуранти і «примкнувшие к ним» – виправдовуваннями. Але не все з того відповідає дійсності! Де правда, а де брехня і маніпуляції – розбираємо.

 

Що і де сталося?  

На міжнародну військово-технічну виставку IDEX-2021 в Абу-Дабі 21 лютого 2021 року прибула делегація з України, яку очолив Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський разом з представниками Мінстратегпрому, Міноборони, посольства України в ОАЕ, а також керівництвом ДК «Укроборонпром». На виставці були обговорені питання інвестицій у сферу ВТС, співпраці в авіаційному виробництві і ракетно-космічній галузі, авіадвигунобудуванні та розвитку систем ППО.

Проте, як вже було зазначено, фокус виставки швидко змістився від укладення договорів і налагодження зв’язків в ОАЕ на фото опубліковане у Facebook Денисом Шмигалем, прем’єр-міністром України – на якому Олег Уруський йде ходою поруч із очільником Чечні Рамзаном Кадировим.

Денис Шмигаль доповнив пост гнівним підписом про те, що «чекаю від Олега Уруського термінового пояснення». Медіа миттєво підхопили «сенсацію».

 ПЕРЕВІРКА

“Поганий” хлопчик Уруський

По-перше. Олег Уруський у своєму Facebook пояснив, що «розміщення очільників офіційних делегацій під час ходи на початку церемонії визначає Протокол держави-організатора. Була застосована практика, згідно якої, особисті гості Правлячої родини були розміщені в алфавітному порядку».

Тобто, за його версіє українська делегація аж ніяк не могла вплинути на рішення приймаючої сторони саме так розташувати гостей.

Дійсно на багатосторонніх конференціях старшинство визначається, як правило, відповідно до алфавітного порядку назв держав (англійською, французькою чи мовою країни перебування міжнародної конференції).

Згідно з «Конвенції про спеціальні місії 1969 року» у ст. 16 вказується, що «Коли дві або кілька спеціальних місій зустрічаються на території приймаючої держави або третьої держави, старшинство місій встановлюється, якщо немає спеціальної угоди, відповідно до алфавітного порядку назв держав, установлених протоколом держави, на території якої місія перебуває».

Літера «Р» в арабській абетці йде десятою, а «W», яка в арабському вимовляється як «У» йде 27, а якщо брати до уваги англійську абетку після Росії повинна йти Саудівська Аравія, яка приймала участь у заході, тому виправдання з боку Олега Уруського є маніпуляцією. А фото лише підтвердженням непрофесійної праці української делегація та організаційних структур, які повинні були вирішити такі питання заздалегідь.

По-друге. У відповіді у Facebook Олег Уруський зауважив, що «українська делегація звернула увагу щодо неприйнятності подібних ситуацій у майбутньому». І хоча програму перебування делегації складає приймаюча сторона, в якій мають бути обов’язково враховані наступні елементи: дата прибуття та відбуття з території, маршрут та номер авіарейсу, склад делегації, подальша координація організаційних і протокольних заходів, з боку України потрібно було надати зауваження щодо протоколу та неприпустимість подібної ситуації.

На сайті Міністерства закордонних справ та міжнародного співробітництва ОАЕ надані дипломатичні послуги акредитованим представництвам у межах країни для приватних компаній та іноземних представництв в ОАЕ, які можуть заповнити онлайн-форму та зв’язатися з Міністерством задля питань або ж Україна могла скористатися дипломатичним листуванням між державами.

То ж українська делегація мала не одну можливість і канал комунікацій, щоб діяти на випередження ситуації, та не скористалася цим. Шкода, що у фактчеку немає такого вердикту, але дану ситуацію можна трактувати, як службову недбалість і некомпетентність рядових чиновників у виконанні своїх службових обов’язків. Ця некомпетентність несе пряму загрозу іміджу та статусу країни на міжнародній арені.

“Гарний хлопчик” Шмигаль

Що стосується реакції Дениса Шмигаля. Він першим оприлюднив вищезгадане фото в українському медіапросторі з публічними вимаганням пояснень на своїй Facebook-сторінці, тому несе подальшу відповідальність за обурення та розпалювання невдоволення з боку української аудиторії.

Проте постає питання – чи є персональна Facebook-сторінка прем’єра офіційним каналом службових комунікацій? Ні! Чи Шмигаль міг з’ясувати обставини напряму у пана Уруського через офіційне листування чи телефонну розмову, чи інші протокольні процедури? Так міг!

І лише у разі відсутності реакції винести обговорення ситуації у публічну площину (про що теж можна було повідомити у пості). Ми залишаємо за лаштунками інсайдерську інформацію, про певні проблеми у співпраці цих двох чиновників, чутки про які розлетілися низкою медіа – фактчек не оперую неофіційною інформацією. Проте, дії прем’єр міністра Дениса Шмигаля можна інтерпретувати як маніпуляцію. І можливо таким чином пан Шмигаль спробував дискредитувати Уруського (що є одною із цілей задля якої і застосовуються маніпулятивні технології). Проте, більше іміджевих втрат понесла Україна, як держава.

 

Авторка: Каріна Богодьорова

//
Exit mobile version