//

Головний радикал Олег Ляшко продемонстрував виключну некомпетентність, заявляючи, що Україна може стати четвертою державою в світі по виготовленню винищувачів – Без Брехні

Головний радикал Олег Ляшко продемонстрував виключну некомпетентність, заявляючи, що Україна може стати четвертою державою в світі по виготовленню винищувачів

Під час візиту в Запоріжжя 21 лютого при відвідуванні місцевого Машинобудівного заводу ім. Омельченко лідер радикальної партії народний депутат Олег Ляшко зробив декілька гучних заяв і зокрема сказав: «…Ми можемо стати четвертою країною у світі, яка випускає винищувачі для своєї армії, та для постачання за кордон…». Відповідність дійсності фактів даної тези перевірили експерти “БезБрехні”.

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

В світі чимало країн, які виготовляють власні винищувачі. І їх звісно далеко не чотири, як заявив головний радикал.

Найпотужнішим виробником бойових літаків даного класу є Сполучені Штати Америки. Найбільш відомі модифікації, які випускались останнім часом або виготовляються і сьогодні є F-16 Fighting Falcon, F-2, F-22 Raptor, F-35 Lightning II. Їх розробляє компанія General Dynamics, а виготовляють General Dynamics і Lockheed Martin.

Винищувачі F-15 EAGLE, F/A-18 SUPER HORNET, EA-18G GROWLER розробляє McDonnell Douglas. Будуються вони на потужностях McDonnell Douglas / Boeing.

Другим гравцем «важковиком» в даному сегменті військово-повітряної техніке є Російська Федерація. Так на авіазаводі «Сокіл» виготовляються винищувачі ОКБ МиГ: МиГ – 29, МиГ – 31, МиГ-35 та низка модифікацій  старих моделей. КнААЗ імені Ю. А. Гагаріна будує Су-30, Су-35, ПАК ФА Т-50 (Су-57) ОКБ Сухого.

Китайська Народна республіка розробляє та будує на потужностях компанії CAIG бойові машини J-7, J-9, J-10, J-20, FC-1/JF-17.

У Франції розробник та виробник Dassault Aviation постачає в армію країни та на експорт винищувачі Dassault Rafale, Mirage 2000

Навіть Швеція також має в своєму активі літакобудування в класі винищувачів. Це Saab JAS 39 Gripen від розробника і виробника Saab AB.

Як бачимо, країн, що виготовляють винищувачі вже більше ніж чотири. Проте, це далеко не повний перелік. Так в світі існує поширена практика створення міждержавних консорціумів та спільних підприємств по розробці та виготовленню, в тому ж складі, і бойових літаків.

Так, європейський консорциум Eurofighter GmbH (засновником якого є інший консорціум – Eurofighter Typhoon) до якого входили Німеччина та Британія, виготовляв (до 1999 року) британські винищувачі-бомбардувальники British Aerospace Sea Harrier.

Інший міждержавний Німецько-Британо-Італійський проект – винищувач Panavia Tornado. З 1980 року він був основним літаком цього класу європейських країн, що входять до складу НАТО. Його розробкою займалися такі відомі компанія як: Messerschmitt AG (Німеччина), British Aerospace (Велика Британія) і Alenia Aeronautica (Італія).

І це ще не все. Є чимало країн, які налагодили власне виробництво винищувачів на основі літаків цього класу інших держав, або просто більш-менш вдало скопіювавши їх аналоги. Такі проекти в різні часи (і по сьогодні) існують в Індії, Тайвані, Ірані, Туреччині, Індонезії.

Крім того Японія будує на власних виробничих потужностях винищувачі за американською ліцензією.

Не без підстав до літакобудівних країн в контексті теми винищувачів можна віднести і Чехію. Там, на потужностях Aero Vodochody – найстарішої авіаційної компанії цієї держави – з кінця 90-х виготовляють легкий винищувач і учбово-тренувальний літак L-159.

Тому заява пана Ляшка є повною неправдою, яка демонструє глибоку некомпетентність народного депутат в питанні військового літакобудування.

 

Автори: Військово-політичний експерт Александр Коваленко,   Олег Верютін

Редактор: Олександр Гороховський

//
Exit mobile version