//

Гроші онкохворих «закатають» у дороги | Де МАНІПУЛЮЮТЬ ЗМІ про рішення Кабміну – Без Брехні

Гроші онкохворих «закатають» у дороги | Де МАНІПУЛЮЮТЬ ЗМІ про рішення Кабміну

На поствиборчому тлі в українському медіапросторі роздувають черговий скандал. Цього разу через рішення Уряду скерувати кошти з лікування онкохворих на ремонт доріг у Львівській області. Що не так із повідомленнями, які заполонили ЗМІ, з’ясовували фактчекери.

ПЕРЕВІРКА:

Перш за все, звернемо увагу, що у згаданому вище рішенні йдеться не тільки про те, що «онкогроші» віддали на дороги. У документі повідомляється, що, передбачені у 2020 році МОЗ кошти за програмою по удосконаленню молекулярно-генетичної діагностики онкологічних захворювань, віддали й інші програми.

104,752 млн грн гривень бюджетних коштів мали піти на реконструкцію лабораторії в Національному інституті раку. Це – головна онкологічна установа країни, куди лікуватися їдуть люди з усіх регіонів.

Натомість, зазначається, кошти перерозподілили наступним чином:.

Як видно, проєктів багато, але ЗМІ чомусь загадали у своїх публікаціях лише про дороги. Очевидно, що тема автошляхів є топовою ще після того, як більшу частину коштів із іншого Фонду – по боротьбі з коронавірусною хворобою –  також віддали на ремонт доріг.

Окрім того, розрив між смертельно хворими і дорогами – дуже великий, тож маніпулювати претензійними заголовками такого типу, та й набрати трафік на переглядах можна швидше, ніж скажімо на шахтах.

Маніпуляцією ці публікації назвав і прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль. У своєму Телеграм-каналі він написав, що в 2020 році на лікування онкологічних захворювань виділили рекордну кількість коштів, що на 40% більше, ніж 2019 року й удвічі більше, ніж у 2018 році.

По-друге, варто розібратися із самою програмою по удосконаленню молекулярно-генетичної діагностики онкологічних захворювань і з’ясувати, чому Кабмін вирішив забрати кошти у смертельно хворих людей, в той час, коли Україна знаходиться серед держав з високим рівнем захворюваності на рак.

Ремонтувати лабораторію в Інституті раку мали ще з 2018 року, коли на це почали виділяти гроші. Проте за три роки ні ремонту, ні навіть проєкту реконструкції не з’явилося.

Довкола Інститут раку було чимало скандалів. Про корупцію там відкрито говорили лікарі, які там працюють, і люди, які там лікувались. Численні порушення засвідчили і результати аудиту, який провели восени 2019 року.

Ти часом в Уряді прокоментували рішення про перенаправлення коштів і зазначили, що наступного року побудують діагностичний центр для онкохворих, а кошти перерозподілили через те, що їх неможливо використати у цьому році.

В Кабміні уточнили, що комісія ухвалила таке рішення на підставі моніторингу реалізації проєкту в 2020 році. За вісім місяців 2020 року використано лише 0,4% від виділеної суми. Комісія зробила висновок, що цей проєкт неможливо реалізувати у 2020 році, проте зроблять це у 2021 році.

Водночас колишній нардеп Сергій Лещенко наголосив, що цей проєкт не встигають освоїти до кінця 2020 року.

«А гроші в кінці року згорять, це знає будь-який депутат. Тому їх вирішили перекинути на інші програми, щоб вони не згоріли. Причому, наскільки я знаю, Автодор від цих грошей відмовився, і вони підуть на Охматдит», — зазначив Лещенко на своїй Facebook-сторінці.

Він також підкреслив, що проєкт «відібраний ще в 2017 році при Порошенку і не фінансувався».

«Зараз фінансується, але через відсутність конкуренції на тендері (а без тендера не можна) він був перенесений і до кінця року не встигає бути реалізований. Тому зараз гроші перекидаються на інші гуманітарні проєкти, після чого на наступний рік будуть знову передбачені на цю онкопрограму», – підсумував Лещенко.

 ВИСНОВКИ:

Авторка Світлана Величко

 

//
Exit mobile version