//

Маніпуляція: як замість “Великого будівництва” аварійні мости під новим асфальтом заховали – Без Брехні

Маніпуляція: як замість “Великого будівництва” аварійні мости під новим асфальтом заховали

Лише 4 вересня 2020 року завершився масштабний ремонт дороги Н-30 Василівка-Бердянськ. Починала його Магістраль-Південь, а закінчували втрьох з Онуром та Альткомом. На цей ремонт було витрачено понад 2,1 млрд грн. Відремонтовано було всі заплановані ділянки, включно з мостами. Завершення ремонту записали собі у здобутки як тодішній голова обладміністрації, так і сам президент. Були гарні ролики з квадрокоптера і величні промови. Про те, що після ремонту залишилися аварійні мости, на відкритті траси не говорили. Та ось, менше ніж через рік, на трьох ділянках цієї дороги в селах Зеленівка, Дмитрівка та Азовське роблять реконструкцію мостів. З повним знесенням старих мостів з щойно укладеним новим асфальтом, тротуарів та нових металевих загороджувальних конструкцій. 

Річ у тім, що на заміну “Великому будівництву” прийшла нова програма з промовистою назвою – Національна програма з відновлення мостів 2020-2025 .

Отож мости одразу й “поламалися” під цю програму. Експертизами було виявлено, що мости ще 50-60-х років будівництва і мають таку кількість дефектних конструкцій, що один потребує невідкладного капітального ремонту, а ремонт двох взагалі визнано недоцільним. Експлуатаційний стан двох мостів визначено як непрацездатний (категорія  5), в одного Стан 4 – обмежено працездатний, з залишковим ресурсом 7 місяців. 

Сума, виділена на ремонт мостів сягає сотні мільйонів гривень, тому, певно, Службі автомобільних доріг в Запорізькій області цілком раціональним видається проводити ремонт задом наперед:  робити реконструкцію (читай будівництво нових) мостів, знищуючи нещодавно укладене на них дорожнє покриття та огорожі на сотні тисяч гривень. 

Як так сталося, що на мостах, які були непрацездатними і зараз потребують демонтажу, нещодавно успішно було завершено ремонт. І що там з гарантією на ремонт від попередніх виконавців?

Як видно з тендерної документації, під час “Великого будівництва” дороги Н-30, а фактично звичайного середнього поточного ремонту, експертного технічного обстеження мостів не проводилося. Наприклад, технічним завданням по ділянці на км 55-89 передбачалася лише заміна дорожнього покриття мосту.  Не зважаючи на фактичний стан мосту. Просто зрізати старий асфальт, зробити з нього суміш і вкласти знову. Як видно з відео – міст справді ззовні зробили гарним. На весь “ремонт” мосту в Зеленівці передбачалося усього 311 тис. грн. 

Наразі ж лише на експертизу та проєктування реконструкції цього мосту витрачено близько 500 тисяч. https://bit.ly/3ymljB1  А реконструкція мосту потягне більше ніж 10 мільйонів, адже міст визнано повністю непрацездатним.

Найсуттєвіші дефекти мосту, такі як оголення та корозія арматури, нахил однієї опори, відсутність об’єднання відкрилка з другою опорою, руйнування шпонкового об’єднання плит не могли утворитися за останній рік.

Проте Запорізький автодор замовив  у 2020 році лише поточний ремонт дорожнього покриття мосту, хоча сума тендеру на всю ділянку склала понад 422 млн грн і непрацездатний міст мав би бути більшим пріоритетом аніж, наприклад, вирубування кущів на узбіччі.

По інших двох мостах витрати значно масштабніші

Самі лише роботи з розробки робочого проєкту “Капітальний ремонт мосту через р. Берданка” коштували 1,4 млн. А ремонт мосту оцінили в  43 582 257 грн. Міст має  Стан 4 – обмежено працездатний, з залишковим ресурсом 7 місяців. Проте, згідно з відеозвітом автодору, під час Великого Будівництва міст лише покрили асфальтом. 

На реконструкцію  мосту через р.Кільтичія в с.Дмитрівка виділено 105 297 973 грн.  Вартість значно збільшилася через те, що на час ремонту збудували залізобетонний об’їзний міст.

 Проєкт коштував 795 478 грн. Окрім того, виконання експертизи проектно-кошторисної документації коштувало 128 тис грн та ще 255 960 тис грн за авторський нагляд за реконструкцією.   

Прикметно, що міст у Дмитрівці обстежували ще у 2018 році, і він вже тоді був визнаний  непрацездатним. Проєкт реконструкції мосту готовий з 2018 році.

Але під час середнього ремонту, який  гучно називався  “Програма Президента “Велике будівництво” на аварійний міст лише вклали новий асфальт і поставили огорожу. Хоча на середній поточний ремонт 112+143 км цієї дороги було виділено 666 млн грн. І окрім власне заміни дорожнього покриття Альткомом були проведені подібні до ремонтів мостів ремонти водопропускних труб: з демонтажем та улаштуванням нових монолітних фундаментів, гідроізоляцією, армуванням, укріпленням укосів бетонними плитами, відновленням самого тіла труби та іншими всіма необхідними роботами. І лише потім вже робили ремонт дорожнього покриття. Аварійні ж мости лише прикрили свіжим гарненьким асфальтом та поставили нові блискучі огорожі. 

Ще по темі:

//
Exit mobile version