//

Імбір рятує від COVID-19 | ФЕЙК – Без Брехні

Імбір рятує від COVID-19 | ФЕЙК

Бачили, скільки коштує зараз імбир в магазинах? В деяких містах зашкалило вже за 300 грн! А все знаєте чому? Тому що попит знову зріс. Одна з причин – фейкові повідомлення в соцмереж про те, що імбир начебто рятує від коронавірусу. І навіть начебто це “секретний китайський секрет”. А ще імбир радять жувати всілякі “блогери” та “лідери думок” як от Торсунов або Шульгіна. Але його не рекомендує жоден лікар як профілактику або ліки від коронавірусу. Повідомляємо: це “секретний” фейк, який облетів півсвіту, таки добрався і до українців.

ВЕРДИКТ: ФЕЙК

ПЕРЕВІРКА

Вкотре нагадаємо: ВООЗ наголошує на тому, що наразі немає жодних специфічних ліків чи методів для лікування і профілактики коронавірусу. На цьому можна зупинитися, але копнемо глибше.

Цікаво, що цей фейк перекочував до нас з російського простору.

Деякі російські видання запроторили імбир в заголовок, а в самих статтях – ні слова. Проте хайп на темі коронавірусу робить трафік (тобто приводить аудиторію) на конкретний сайт. В одному інтерв’ю одна лікарка пожартувала: “Так и коронавирус имбирем с медом вылечим”. Цю фразу вирвали і почали поширювати нібито з позиції лікарів.

До речі, відео Торсунова, де він радить пити чай з куркумою і медом, а ще – жувати імбир – зібрало майже мільйон переглядів за тиждень. Пост блогерки Шульгіної теж став вірусним – і нічого, що це має до науки таке ж відношення, як гомеопатія.

А щодо властивостей імбиря, то Уляна Супрун зазначає, що імбир має протизапальні властивості, і його радять включати до раціону людей з ревматоїдним артритом. Не як ліки, а як краплину до покращення стану. Так само, джинджерон імбиру діє на терморецептори, і тому нам здається, що імбирне печиво чи напій «печуть». Втім, пиття гарячих напоїв з імбиром довше, ніж просто гаряче плацебо, зберігає тепло рук. https://bit.ly/3bAHOWK

В той же час, Ілля Бурлаченко, асистент кафедри внутрішньої медицини Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, пояснює, що надмірне вживання в їжу імбиру не тільки не допоможе впоратися з хворобою, але і може загострити наявні захворювання (наприклад, захворювання шлункового тракту на кшталт хронічного гастриту). https://bit.ly/2Jj4jUl

Матеріал підготовлено у партнерстві По той бік новин та Кавун.City

 

NB! Матеріал підготовлений в рамках проєкту з протидії фейкам за темою “COVID-19”, ініційованого керівником проєкту “По той бік новин”

 

 

//
Exit mobile version