//

Імунітет від COVID-19 треба отримати зараз | ЗМІ МАНІПУЛЮЮТЬ судженнями фахівців – Без Брехні

Імунітет від COVID-19 треба отримати зараз | ЗМІ МАНІПУЛЮЮТЬ судженнями фахівців

Колективний імунітет – два чарівні слова, які нібито мають врятувати від коронавірусу швидше, ніж винайдуть вакцину від нього. Час від часу такі меседжи, із посиланням нібито на експертну думку, проскакують у повідомленнях в соцмережах та у медіа. Та чи врятує колективний імунітет від COVID-19, з’ясовували фактчекери.

ПЕРЕВІРКА

«Хворіти та отримувати імунітет  від коронавірусу треба зараз» – публікації із такими заголовками з’явилися у ряді регіональних та всеукраїнських ЗМІ.

Посилаються вони на матеріалу з сайту ТСН.

Останній у свою чергу першоджерелом вказує пост інфекціоніста Київської міської клінічної лікарні №4 Євгена Дубровського у Facebook.  У ньому медик говорить, що найкраще перехворіти коронавірусом у літній період.

«Попри інформаційний ажіотаж та нездорове відношення до статистичних антирекордів, розумні люди роблять правильні висновки. Літній період міжсезоння найкраще підходить для вироблення колективного імунітету. Більша частка пацієнтів з цих показників – безсимптомні та легкі форми. Штучне перешкоджання та спроби ізолювати людей призведуть до спалаху важких форм в холодні пори року. Якщо говорити простіше – хворіти та отримувати імунітет треба зараз», – йдеться у  пості.

Позиція лікаря-інфекціоніста не співпадає з позицією Всесвітньої організації охорони здоров’я.  Так, директор програми ВООЗ із надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров’я Майкл Раян заявив, що світ не наблизився до того рівня, коли можна говорити про колективний імунітет від COVID-19.

«Глобальне населення ще далеко не досягло того рівня імунітету, який дозволяє зупинити це захворювання. Ми не будемо жити в надії, що колективний імунітет стане нашим порятунком. Зараз це не рішення», – заявив Раян.

Відзначимо, що колективний імунітет виникає, коли достатньо велика частина спільноти має імунітет до певної інфекційної хвороби, що фактично зупиняє її розповсюдження і забезпечує ефективний захист навіть тих членів спільноти, що не мають відповідного індивідуального імунітету. Яка саме частка населення повинна мати імунітет, напряму залежить від того, наскільки швидко розповсюджується відповідна інфекційна хвороба.

У випадку з новим коронавірусом, де одна людина в середньому передає інфекцію ще 2-3 людям, розрахунки свідчать, що для формування колективного імунітету необхідно, аби близько 60%-70% населення мали від нього індивідуальний імунітет.

Варто розуміти, що зазвичай, коли йдеться про колективний імунітет, мається на увазі імунітет, отриманий внаслідок вакцинації. Однак, з COVID-19 вакцина очікується не раніше, ніж через рік-півтора, а отже для формування колективного імунітету необхідно, аби 60%-70% захворіли і вилікувались від цього коронавірусу.

Проте варто звернути увагу, що сайт ТСН подав лише слова епідеміолога, які є його особистою думкою стосовно захворювання на коронавірус, що виходять з його професійної діяльності. Видавши інформацію із клібакельним заголовком та не  опублікувавши позицію ВООЗ, «ТСН вразило», але й про маніпулювало на топовій сьогодні темі.

ВИСНОВОК

 

Автор. Світлана Величко

//
Exit mobile version