//

Хто наїхав на автівці на протестуючих у США | ФЕЙК російської пропаганди про причетність до інциденту воїна АТО – Без Брехні

Хто наїхав на автівці на протестуючих у США | ФЕЙК російської пропаганди про причетність до інциденту воїна АТО

Російські та проросійські ЗМІ разом з інтернет-тролями підхопили новину про, нібито, учасника Антитерористичної операції з Вінниці, який наїхав на натовп протестуючих напередодні в Міннеаполісі (США). Ряд українських і західних ЗМІ також розповсюдили цю новину, не перевіривши джерела. Проте ця інформація є недостовірною, як довели розслідувачі. 

ВЕРДИКТ. ФЕЙК

Що сталося? 

Активність прокремлівських ботів і «блогерів», які розганяють дану тему, свідчить про серйозну зацікавленість російських кураторів в дестабілізації ситуації в США. До такого висновку прийшли журналісти «Інформаційного навігатора».

Вже традиційно російська пропаганда, маніпулюючи фактами, намагається «притягнути за вуха» необхідні їй висновки. Так американський телеканал WCCO-TV став першим, хто посилаючись на офіс шерифа округу Хеннепін, назвав ім’я водія – Богдан Вечірко.

Колишній український нардеп Ігор Мосійчук після інциденту опублікував в Facebook пост під назвою «Свободу Богдану Вечірко».

У ньому він стверджував, що Вечірко був американським громадянином, який народився в Україні, служив в українських Збройних Силах. Мосійчук закликав  українців у всьому світі «об’єднатися незалежно від політичних поглядів і вимагати негайного звільнення» Вечірко. Та чи відповідає дійсності ця інформація?

Громадянин США чи учасник АТО?

Ім’я та прізвище обвинуваченого дійсно вказують на його слов’янське походження. Американські ЗМІ пишуть, що Вечірко – незалежний підрядник, який в даний час працює на компанію Kenan Advantage (вантажоперевезення). Транспортна компанія підтвердила що той є незалежним підрядником. У компанії пообіцяли тісно співпрацювати зі слідчими органами, щоб з’ясувати обставини. Також, в офісі шерифа повідомили, що він є жителем округу Отсего, що вказує на його американське громадянство. А американські журналісти вже накопали інформацію про пожертвування, яке робив житель міста Отсего, з ім’ям Богдан Вечірко, на користь комітету Трампа «Зробимо Америку знову великою» в розмірі 100 доларів у 2019-му році.

Якщо врахувати правила отримання американського громадянства, а саме необхідність проживання на території США не менше 5 років, то на момент проведення транзакцій в 2018-2019 роках він повинен був жити в США як мінімум, з січня 2013-го. Хоча, знаючи складність бюрократичних процедур в США навіть трохи раніше. Саме цей факт повинен першим спростувати теорію про «вінницького-АТОшніка терориста». Також російські і проросійські ЗМІ посилаються на знайдені в Facebook фотографії реального вінницького учасника АТО Богдана Вечірко, ось тільки на фотографіях зовсім інша людина. Це помітно по формі надбрівних дуг, висоті чола, кольору очей, волоссю.

Видання Kyiv Post, використовуючи відкриті джерела, з’ясувало, що солдат Богдан Вечірко народився в 1998 році. Біографічні дані з соціальних мереж пов’язують його з містом Немирів у Вінницькій області України.

Жінка, яка представилася сестрою Богдана Вечірко повідомила, що її брат ніяк не причетний до подій в Міннеаполісі, зараз знаходиться в Україні і ніколи не відвідував США.

Тим часом у Сполучених Штатах користувачка Twitter опублікувала зображення школяра Богдана Вечірко, який схожий на того чоловіка, що був за кермом вантажівки.

Користувачка написала, що її найкраща подруга пішла в середню школу разом з Вечірко і припустила, що він закінчив школу у 2003 році.

Звідки з’явилася версія про «вінницького АТОшніка»?

І з цим набагато простіше – першоджерелами стали американський російськомовний сайт Vinograd US і сайт пошуку людей Gofoundme. Згідно даних сайту, оголошення про впізнання особистості розмістив Олександр Ламухін.

Також «користувачі Facebook» публікували, нібито, правдиву біографію, тому що особисто знайомі. Ось тільки самі записи, як і сторінки користувачів вже видалені автоматичною системою Facebook, яка знаходить і видаляє фейкові акаунти, в тому числі відстежуючи ай-пі адреси користувачів.

У соцмережах також поширюють, нібито листування з телефону Богдана Вечірко, в якій чоловік прощається зі співрозмовниками. Фото зроблено на місці події. Листування з телефону Вечірко демонстранти нібито сфотографували на місці інциденту, а частину тексту активісти зачитали в мегафон, що потрапило на відео з місця подій. При цьому в самій розмові в месенджері брали участь чотири людини.

Спілкування в листуванні проходило в жартівливій формі. Проте, багато активістів переконані, що чоловік збирався в’їхати в натовп і загинути.

Розслідувачі приходять до висновку,  що водій вантажівки і український солдат можуть мати однакові ім’я та прізвища. Але це дві різні людини. А історія про те, що це одна й таж особа – продукт російської пропаганди.

Юлія Хованська, за матеріалами «Інформаційного навігатора» та Kyiv Post.

//
Exit mobile version