//

Хворих на Covid-19 дітей будуть ізолювати в спеціальних закладах | Як в український інфопростір вкидиються закордонні фейки-жахалки – Без Брехні

Хворих на Covid-19 дітей будуть ізолювати в спеціальних закладах | Як в український інфопростір вкидиються закордонні фейки-жахалки

З поширенням Covid-19 в українській простір вкидаються меседжи, які або дискредитують, або навпаки, розхвалюють дії влади тих чи інших країн, або безсоромно дезінформують громадян, поширюючи паніку. “Маразм‎” німецької влади міцнішає, стверджує автор посту на Facebook-сторінці, який посилається на інформаційне  агентство «Neue Westfälische». Автор переклав новину про те, що «потрібно ізолювати дітей від родини, які підозрюються на Covid-19 та відправляти їх в спеціальні установи». Пост викликав невдоволення українських користувачів у коментарях до німецької влади. Тема достатньо болюча, враховуючи наближення навчального періоду і суперечки, які точаться, яким чином його запроваджувати. Що ж у пості  –  правдива чи чергова маніпуляція – перевіряємо.

 

МЕСЕДЖ 1: «Идиотизм правительственных чиновников зашкаливает. #Германия. Безумие! Органы здравоохранения нескольких федеральных земель в случае подозрений на наличие коронавируса призывают родителей изолировать своих детей от других членов семьи, помещая их в специальные учреждения»

Автор поста зазначає, що «батьки повинні ізолювати своїх дітей від інших членів сім’ї, поміщаючи їх в спеціальні установи», але це лише частини правди (окремі речення), які вирвані з контексту. Автор спотворює повідомлення та не інформує про те, що округи Оффенбах і Карлсруе на офіційних сторінках повідомляють про домашню ізоляцію дитини.

Дитину, яка захворіла Covid-19 потрібно обмежити від виконання спільних дій з рідними (прийомів їжі). Дитина повинна знаходитися в кімнаті окремо від інших членів сім’ї. У разі, якщо немає можливості (окремої кімнати), тоді ізолювати дитину в спеціальну установу для захисту інших, де вона буде розміщена обов’язково з одним або обома батьками, але точно не одна. Інформація про те, що дитину хочуть відібрати у батьків і ізолювати її в спеціальній установі є емоційною маніпуляцією.

 

МЕСЕДЖ 2: «Если вы не соблюдаете правила, в целях гражданской защиты департамент здравоохранения имеет право самостоятельно изолировать детей в подходящем закрытом учреждении»

Автор поста вказує, що «департамент має право самостійно ізолювати дітей», але це неправда. «WAZ», провідна німецька газета, інформує, що МОЗ Північного Рейн-Вестфалія відреагувало на цю новину та запевнило батьків, якщо дітей підозрюють на Covid-19 це не значить, що їх візьмуть під опіку.

Округ Карлсруе зазначає, що карантинний наказ реалізується в залежності від ситуації. Відділ охорони здоров’я пов’язується з відповідними сім’ями по телефону. Пояснюється мета домашньої ізоляції і даються відповіді на питання постраждалих. Заходи ізоляції для дітей повинні здійснюватися в залежності від віку, рівня розвитку, а також потреб окремої дитини. З постановою про карантин батькам надається можливість не виходити на роботу, а доглядати за дитиною.

У разі втрати заробітку карантинний наказ також відкриває можливість отримання компенсації відповідно до розділу 56 «Закону про захист від інфекцій». Інформація щодо «самостійного ізолювання дітей департаментом» є маніпуляцією по підриву авторитету округів, адже ні МОЗ Північного Рейн-Вестфалія, ні округи Оффенбах і Карлсруе не висували таких заяв.

 

Автор. Крістіна Богодьорова

//
Exit mobile version