//

Хвиля сатиричних новин або чому користувачі активно поширили фейкову заяву від Amnesty International – Без Брехні

Хвиля сатиричних новин або чому користувачі активно поширили фейкову заяву від Amnesty International

Останнім часом у соціальних мережах можна спостерігати хвилю перепостів так званих сатиричних новин. Наприклад, лише вчора, 29 вересня, багато людей репостило фейк про прем’єр-міністра Білорусі, який нібито сказав, що жінкам треба терміново народжувати хлопчиків хоча б раз на рік.

 

До цього, той самий політик був героєм іншої сатиричної новини, де він порадив жінкам займатись спортом, щоб не було місячних.

Перед тим був допис одіозного Анатолія Шарія про те, як українські фошизди будуть розчиняти в кислоті вчителів з російської мови. І в це також повірили в тому числі і ті, хто обережно ставиться до інформації. Ну бо нести таку маячню – дуже в стилі Шарія. http://surl.li/denho

І нарешті паралельно з цим, з’являється “заява” від очільниці Amnesty International Агнес Калламард про те, що вона закликає ЗСУ не стріляти у свіжо мобілізованих росіян, бо “вбивати нетренованих комбатантів буде дуже не чесно”.

Чи легко повірити в такі слова Калламард? Так!

Хоча бтому, що відносно нещодавно ми були свідками реальної ганебної заяви, в якій організація звинуватила ЗСУ в порушенні правил ведення війни та тому, що українські військові ставлять під ризик цивільне населення. https://bit.ly/3vHltnf

Нагадаємо, що в доповіді правозахисна агенція  “звинуватила” ЗСУ за такими пунктами:

Свою доповідь та висновки організація обґрунтовує розповідями місцевих цивільних, які, цитуємо “не розуміють, навіщо наші військові атакують з міст, а не з полів”. Тобто якийсь “Микола” сказав, щоб не воювали біля його хати, а їхали в поле і Амнесті винесли це у висновок.

Ця доповідь викликала шквал критики, але Калламард сказала, що це просто атака тролів. Після такого скандалу, заяви про “недосвідчених комбатантів” дійсно не видаються фейковими. Проте, це дійсно фейк. Ви не знайдете цієї заяви в реальних медіа чи в офіційному твіттері Агнес Калламард.

Хіба що на Реддіт та твіттер-акаунті Sputnik Not, де дуже багато жартівливої інформації. В сатиричних новинах, на відміну від дезінформації, є своя користь. http://surl.li/denhu

Наприклад, розсмішити, змусити читачів глибше та під іншим кутом подивитись на проблему. Проте часто такі новини сприймають за справжні і розповсюджуються як справжні. І це не є добре, бо як мінімум заважає відфільтровувати брехню від правди.

Тож репостіть жарти, але не забувайте вказати, що це жарт. Щоб не потрапити на вудку сатири, перевірте, чи дійсно є допис на офіційному акаунті людини.

Чи пишуть про це західні медіа, яким можна довіряти? Чи є відео, де людина промовляє ту чи іншу цитату?

Якщо бачите абсурдну новину на невідомому ресурсі, перевірте, чи не створений цей сайт спеціально як сайт для сатиричних новин? Практично в кожній країні є такі ресурси. Ніколи не довіряйте інформації з невідомих телеграм-каналів.

Ще по темі:

//
Exit mobile version