//

Кілометр автомагістралі Дніпро – Решетилівка коштує дорожче кілометру автобану у Німеччині | МАНІПУЛЯЦІЯ – Без Брехні

Кілометр автомагістралі Дніпро – Решетилівка коштує дорожче кілометру автобану у Німеччині | МАНІПУЛЯЦІЯ

«Укравтодор» оголосив найбільший у своїй історії тендер у розмірі 12,5 мільярдів гривень на побудову нової автомагістралі Н-31 Дніпро – Решетилівка. На Facebook-сторінці Укравтодору користувачі дорікнули дорожнечею будівництва, а у Twitter з’явився вірусний пост, де стверджують, що вартість 1 км “Решетилівського автобану” більша за 1 км будівництва автобану в Німеччині. Ми перевірили, де ж таки дорожче.

ПЕРЕВІРКА:

На картинці стверджується,  що будівництво 1 км дороги Решетилівка-Дніпро коштує 10 млн доларів, а будівництво 1 км автобану в Німеччині  – 2, 2 млн євро.

Автор вочевидь намагався показати  невиправдано високу вартість цього довгобуду –  автостради Решетилівка-Дніпро, але використав для цього помилкові цифри.  То ж картинка вийшла маніпулятивною.

По-перше, використано різну валюту на позначення вартості побудови дороги, адже 1 мільйон євро і 1 мільйон доларів це, як кажуть в Одесі, «две большие разницы». 

По-друге, порівняння України з  Німеччиною обрано не випадково. Цю країну заслужено вважають однією із найкращих країн за якістю дорожньої інфраструктури. У рейтингу Всесвітнього економічного форуму ФРН входить у 20-ку кращих у світі.  

Вартість будівництва нового автобану в Німеччині  Федеральне статистичне управління  Німеччини не публікує,  проте у 2016 році в країні Міністерством транспорту і цифрової інфраструктури було оголошено план розвитку транспортної інфраструктури до 2030 року. За ним буде реалізовано  30 найскладніших проектів автомобільних, залізничних та водних шляхів. За повідомленнями місцевих ЗМІ, на реалізацію буде виділено рекордні 270 мільярдів євро.

І якщо, до прикладу, взяти проект з будівництва нового автобану поблизу міста Ітцего, то він коштує 3,1 мільярда євро за 161 км, тобто понад 19 мільйонів євро за 1 кілометр дороги.

Вартість іншого проекту – з розширення автобану А-8 у Мюнхені від шести до восьми смуг, коштувало 1,8 мільярда євро, де протяжність 116 км, тобто понад 11 мільйонів євро за 1 кілометр шляхопроводу.

А що ж там з нашим автобаном?

Дорогу  Н- 31 (Р-52) Дніпро – Царичанка – Кобеляки – Решетилівка почали будувати ще у  2017 році, закінчення Полтавської ділянки планувалося у 2022 році. В рекордному тендері на 12, 6 млрд грн,  який ще навіть не проведено, вказаний взагалі 2023 рік. Проте офіс президента рапортує, що закінчать автостраду до початку 2021 року.  Це має бути асфальтобетонна автострада шириною 15 метрів на 4 смуги з розв’язками, обходами сіл, з’їздами, шляхопроводами для прогону скота.  Протяжність дороги 79,4 км в межах Полтавської області та понад 50 в Дніпропетровській. 

За 13,6 млрд грн у Полтавській області у 2020 році планують побудувати   79,4 км дороги з об’їздами, розв’язками та мостами. 20 км уже здано.

Але 30 кілометрів ділянки траси Н-31 у межах Дніпропетровської області  оцінили у 12,6 млрд грн, тобто дорожче полтавської у 2,5 рази у перерахунку на кілометр. Хоча розв’язок там лише  на одну більше — чотири, а також 17 шляхопроводів. 

Укравтодор намагався виправдати дорожнечу тим, що в ціну входить не лише сама дорога, а й  викуп землі, багато штучних споруд і те, що вона буде зроблена з бетону. У вартість підряду, зокрема, входять 4 транспортні розв’язки, 17 шляхопроводів, естакада через річку Оріль, довжиною 590 м. 

Проте колєги з Наших Грошей відняли вартість усіх цих додаткових витрат і залишилося 7,9 млрд грн власне на будівництво дороги.  Тобто 270 млн грн на 1 км покриття проти 100 млн у Полтавській області.  А 270 млн це і є 10 млн доларів з картинки, яку ми перевіряли. До вартості кілометру у Німеччині не дотягує, проте вартість для України рекордно завищена. 

 

//
Exit mobile version