//

Колишній головний соціаліст звинуватив Держспоживслужбу у безконтрольності щодо формування цін на ліки – де прихована маніпуляція? – Без Брехні

Колишній головний соціаліст звинуватив Держспоживслужбу у безконтрольності щодо формування цін на ліки – де прихована маніпуляція?

С своїй критиці діяльності МОЗ України і споріднених з нею структур або державних установ, що таким чи іншим шляхом задіяні в системі надання послуг «Міністерству Супрун» нардеп Каплін на сторінці у Facebook, звинуватив Держспоживслужбу у неефективній роботі. Зокрема він заявив: «КМУ, МОЗ і Держспоживслужба не контролює формування цін на ліки, що призводить до неефективного використання бюджетних коштів, МОЗ же не моніторить терапевтичний ефект». Де прихована маніпуляція – аналізували фахівці «БезБ»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Програмою «Доступні ліки» передбачені граничні націнки на лікарські засоби, які закуповуються за бюджетні кошти. Зокрема, у проекті зазначений перелік діючих речовин, які підпадають під відшкодування. Їх всього 21 і вони внесені у реєстр Міжнародних непатентованих назв. Постановою КМУ від 9 листопада 2016 року  “Про державне регулювання цін на лікарські засоби встановили референтні ціни на ліки з переліку. Розраховуються вони таким чином:

– порівняється ціни на ці ж ліки у 5-ти сусідніх країнах, які визначені постановою КМУ;

– визначається ціна, яка не перевищує показники вартості у цих країнах. Ліки, ціна на які перевищує референтну ціну в 5 сусідніх країнах, не підпадають під програму відшкодування згідно програми “Доступні ліки”.

З 1-го липня МОЗ встановлюватиме граничні ціни на препарати не лише МНН, а й ті, які входять до Нацпереліку. Це 427 лікарських засобів, 60 з яких найчастіше використовують українці. Регулювання ціни запровадять і для роздрібної торгівлі ліками. Тут механізм буде інший: чим дорожча вартість препарату, тим менший відсоток надбавки зможе встановити аптека.

 

Автор: Олеся Червоній

Ще по темі:

//
Exit mobile version