//

Комарі обирають «жертв» із першою групою крові | Як ЗМІ «разганяють» давній  ФЕЙК – Без Брехні

Комарі обирають «жертв» із першою групою крові | Як ЗМІ «разганяють» давній  ФЕЙК

Щороку влітку на українців чатують комарі, і так само практично щороку інформаційне поле «кусається» публікаціями про те, що нібито ці комахи обирають своїх «жертв» за групою крові. Правда це чині, з’ясовували фактчекери.


ПЕРЕВІРКА

У виданні «Молодий буковинець» опублікували новину із заголовком  «Вчені назвали найсмачнішу групу крові від комарів». У ній йдеться про дослідження вчених, які начебто з’ясували, що улюблена група крові комарів – перша.

Що за вчені провели це дослідження, у статті не вказується. Вказується лише те, що інформацію взято із сайту «Главред». В публікації ж на цьому сайті також не уточнюється імена вчених чи хоча б яку медичну інституцію вони представляють.

У свою чергу сайт «Главред» взяв інформацію про комарів і групу крові у видання changeua.com, де знову ж таки йдеться про невідомих вчених.

З сайту changeua.com нас перенаправляє на сторінку «Народної правди», а саме новину, датовану 2019-им роком, де також не називають імен дослідників, проте вказується першоджерело – російський сайт  OA News.

На останньому – також без імен і назви експерименту.  Відзначимо, що до цієї теми видання час від часу постійно повертаються.

Тож, пройшовши шлях через п’ять інтернет-видань, ми прочитали одну і ту ж інформацію, проте так і не дізналися, що ж то за експеримент такий і чи має він щось спільне із правдою.

Проте дослідження ми все ж знайшли. Його провели у 2014 році група японських вчених. У їхньому експерименті взяли участь 64 добровольців. Дослідження показало, що у понад 80% комарі сідали на людей із першою групою крові, проте вчені були обережними у своїх висновках і у висновках повідомили, що вибір «жертви» укусів може бути спричинений не певною групою крові.

«Тести не дають пояснення перевазі посадки комарів на людей з групою крові типу А (перша група – авт..), і можуть бути інші невідомі впливи, що лежать в основі цієї переваги. Насправді, як вважається, антигени існують на шкірі людини в низьких концентраціях, і ми гадаємо, що комарі не можуть їх сприймати», – йдеться у резюме дослідження.

Думку з цього приводу висловила тернопільський ентомолог. У місцевій газеті «Вільне життя плюс» вона зазначила, що думка, що комарі найбільш пристрасні до людей з певною групою крові, проте вона неправильна.

«При виборі «жертви» самиця комара орієнтується на вуглекислий газ, що видихається людиною, на теплове випромінювання, рух, а також на запах молочної кислоти, що міститься в поті. Тому, чим сильніший від людини запах поту, тим інтенсивніша до нього цікавість комарів. Також самиця комара реагує на світло, надаючи перевагу слабко освітленим приміщенням, у зв’язку з чим у міських квартирах самиці ведуть в основному нічний спосіб життя», – зауважила  Світлана Величко.

Висновок:

Видання передрукували старі публікації за минулий рік із викривленим тлумаченням експерименту японських дослідників. Насправді не має пояснення, чи обирають комарі «жертв» за групою крові.

Автор. Свілана Величко

//
Exit mobile version