//

Коронавірус можна перемогти льодяниками |  МАНІПУЛЯЦІЯ, ФЕЙК з солодким присмаком – Без Брехні

Коронавірус можна перемогти льодяниками |  МАНІПУЛЯЦІЯ, ФЕЙК з солодким присмаком

Поки у світі намагаються знайти вакцину від коронавірусу, фейкмейкери теж не відстають – «штампують» різноманітні унікальні рецепти і ліки, які існують лише у їх хворій фантазії.  Цього разу – «приємну» новину для солодкоїжок розтиражували і закордонні, і псевдо українські ЗМІ-сміттярки. У поширеному вірусному повідомленні мова йде про те, що : «Ученые: Остановить COVID-19 помогут леденцы с крахмалом. Прорыв в медицине». Щоб ви часом не побігли їх купувати пачками –  спростовуємо цю нісенітницю

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ / ФЕЙК

СПРОСТУВАННЯ

Новинні ресурси, які опублікували дану інформацію, посилаються на видання News-medical, як джерело публікації. На даному ресурсі дійсно є відповідна стаття, у якій розповідається про дослідження, яке проводять науковці Центрального університету Флориди.

На сайті самого університету йдеться про те, що наразі вчені працюють над тим,  щоб дослідити зменшення передачі COVID-19, зробивши слину важчою, використовуючи цукровий або кукурудзяний крохмаль, щоб «допомогти чханню і частинкам кашлю падати, а не розлітатися в повітрі». Також науковці прогнозують, що у випадку позитивного результату, зможуть зменшити радіус поширення вірусу.

Тобто ні про яку «перемогу» над коронавірусом не йдеться, адже навіть якщо дистанція буде зменшена, це не означає, що людина не зможе заразитися. Бо, згідно із даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, підхопити вірус можна не тільки під час спілкування, а й торкнувшись до заражених місць, а тоді до очей, рота чи носу, а тому зменшення радіусу не виключає потрапляння вірусу на поверхні.

Тому говорити про це дослідження, як «прорив у медицині» чи чудо-засобом від Covid-19 – НІТ не можна! Тим більше, ВООЗ наголошує, що на поточний момент не існує ліків від коронавірусу. В світі застосовуються різні протоколи лікування симптомів хвороби.  

 

Автор: Світлана Величко

Матеріал підготовлений в рамках проєкту з протидії фейкам за темою “COVID-19” – “По той бік пандемії”,  ініційованого ресурсом “По той бік новин”

//
Exit mobile version